Felnőtt tartalom

Elmúltál már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Fogamzásgátlás: vényre kapható és vény nélküli eszközök

#fogamzásgátlás #spirál #rézgyöngy #esemény utáni tabletta
2020.02.04.

Spirál, rézgyöngy, esemény utáni, antibébi és hüvelybe helyezhető tabletták - hogyan dönthetjük el, melyik a legideálisabb?

A fogamzásgátlók, legyen szó akár hormonális, akár hormonok nélküli megoldásokról, a gyermekvállalás idejéről való döntés szabadságát biztosítják a nők és a családok részére. Mindezért azonban fizetni kell, és az esetek jelentős részében orvosi vényre van szükség. Az esemény utáni tablettáknál sincs ez másként. Magyarországon az esemény utáni tabletták szigorúan vénykötelesek, miközben egyes országokban, például Németországban, azok vény nélkül hozzáférhetőek a gyógyszertárakban.

Hormonok- kockázatok - vénykötelesség

Magyarországon a szájon át szedhető hormonális fogamzásgátlók csak orvosi vény birtokában vásárolhatók meg a patikákban. A progesztogén és ösztrogén komponenst kombináltan vagy csak a progesztogén komponenst önmagában tartalmazó tabletták egyaránt vénykötelesek.

Társadalombiztosítási támogatás nincs, a készítményekért teljes árat kell fizetni. A vénykötelesség indoklásaként a készítmények szedésével együtt járó kockázat-haszon-profilt említik a szakemberek. A borulékony női hormonális háztartásba való beavatkozás ugyanis nem kockázatmentes! A fokozott trombózisveszély, a mellrák kockázat, a májkárosító hatás és még számos más szempont felmerül akkor, amikor a nőgyógyász a „tablettákat ” felírja, vagy éppen nem írja fel receptre.

Hormonmentes megoldások – vény nélkül

Vannak olyan hüvelyben alkalmazandó, spermiumölő hatóanyagú gyógyszerek, amik a teherbeeséstől való védekezésre hormonmentes megoldást kínálnak. A hüvelyben alkalmazható spermicidek (pl. benzalkónium-klorid, nonoxinol-9 hatóanyagok) készítményei - pl. hüvelykúpként, hüvelytablettaként – recept nélkül is megvásárolhatók a gyógyszertárakban. A hüvelyben alkalmazható spermicidek – az egyéjszakás kalandokba bocsátkozókon kívül - azoknak a nőknek kínálnak ideális védekezési módszert, akik ódzkodnak a viszonylag sok mellékhatással járó hormonális fogamzásgátlók szedésétől, vagy valamilyen alapbetegségük (pl. májbetegség, trombózis), életkoruk (40 év fölött), netán életvitelük (pl. dohányzás) miatt a hormonális megoldások használata kerülendő náluk.

IUD – spirálok és rézgyöngyök

A méhen belüli eszközök (intrauterine device, IUD) közé tartozó spirálok és gyöngyök hormonális alapon vagy a fémtartalmukra (elsősorban réz) visszavezethetően biztosíthatják pár évre a teherbeeséstől való védelmet. Ezek méhbe való felhelyezése – és később eltávolítása - nőgyógyász szakorvos feladata. Noha számos esetben ezek az eszközök megvásárolhatók a gyógyszertárakban (vény nélkül), a használatuk megkezdéséhez elengedhetetlen a szakorvosi vizsgálat és beavatkozás.

Esemény utáni tabletta – nálunk vényre, máshol anélkül

A védekezés nélküli nemi aktusokat követően, ha a terhesség elkerülése a cél, – gyógyszertől függően - maximum 72 vagy 120 óra áll rendelkezésre ahhoz, hogy a nő bevegye az esemény utáni tablettát. Noha nincs 100 %-os garancia a nem kívánt terhességgel szemben, az esetek nagy részében az elvárásoknak megfelelően működnek a készítmények.

Hiába azonban a szoros időkorlát, és hiába a minél előbbi bevétel szükségességére való utalás a betegtájékoztatókban, Magyarországon az esemény utáni tabletták szigorúan vényköteles szerek. Indul tehát a versenyfutás az idővel: fel kell keresni egy ambulanciát, egy szülés- vagy nőgyógyász szakorvost, aki receptre írja fel az esemény utáni tablettát. Ezt követően irány egy patika, és bevehető a tabletta.

https://www.egeszsegkalauz.hu/betegsegek/daganatos-betegsegek/ezert-kerjen-hpv-tesztet-is-ha-nogyogyaszati-szurovizsgalatra-megy/zp1rrp2

Muszáj, hogy vénykötelesek legyenek az esemény utáni tabletták?

A fogamzásgátlás terén a vénykötelesség vagy vény nélküliség vonatkozásában a legnagyobb port európai szinten az esemény utáni tabletták kavarják. Sokan úgy érvelnek, hogy a nem kívánt terhességek elkerülésében nagy könnyebbséget jelentene sok nő számára az, ha az esemény utáni tabletták vény nélkül beszerezhetőek lennének a gyógyszertárakban, mint például Németországban. Mások a hormonháztartásba való markáns beavatkozás jelentette kockázatokkal érvelnek, és azzal, hogy az esemény utáni tabletták könnyű (vény nélküli) hozzáférhetősége még inkább hozzájárulhatna a szabados szexuális szokások térnyeréséhez és a felelőtlen szexuális magatartás terjedéséhez.

Mit mutat a németországi példa? Tény, hogy a németeknél, ahol vény nélkül kapható a patikákban esemény utáni tabletta, a gyógyszertárak dolgozóit szigorú normák szerinti továbbképzésnek vetették alá az esemény utáni tabletták kiadását illetően, illetve az arra vonatkozó beteg tanácsadást és betegfelvilágosítást illetően. Talán ennek is köszönhető, hogy - a felmérések alapján - az elmúlt években a német lakosság körében az esemény utáni tablettával kapcsolatos ismeretek bővültek, és nem terjedt el annak a „nem rendeltetésszerű használata”.

Dr. Budai Lívia PhD.

szakgyógyszerész

Forrás: EgészségKalauz