Ezeket látta már?

Gyógyszertárolás nyáron: ezekre figyeljen, hogy ne romoljanak meg!

Gyógyszertárolás nyáron hőség

A hőség a gyógyszerek tárolásával, szedésével összefüggésben is körültekintést igényel. Mutatjuk, mire figyeljen!

Gyógyszereink akár otthoni tartózkodásunk, akár utazásaink során is csak akkor őrzik meg minőségüket és így hatásosságukat, ha azokat a gyógyszerek csomagolásában elhelyezett betegtájékoztatóban előírt körülmények között tároljuk.

A tárolási hőmérsékletre vonatkozó előírások általában nem egy adott hőmérsékletre, hanem hőmérsékleti tartományokra vonatkoznak:

  • Az olyan gyógyszerek, melyek hűtést nem igényelnek, szoba hőmérsékleten, azaz 15-25°C között tárolandóak.
  • A hűvös helyen tárolandó gyógyszerek eltartása 5-15°C között történik.
  • Azon gyógyszerek számára, melyeket hűtőszekrényben kell eltartani, 2-8°C közötti az előírt hőmérséklet.
  • A gyógyszerek egy részét fénytől védve is szükséges tárolni. Ne hagyjuk tehát ezeket a készítményeket napsütötte helyen. A betegtájékoztatók erre vonatkozóan is tartalmaznak előírásokat.

Bizonyos gyógyszerek szedése közben napsugárzás hatására a napfénynek kitett bőrterületeken fényérzékenységi reakciók léphetnek fel. Ezeknek a gyógyszereknek a betegtájékoztatói erre vonatkozóan is tartalmaznak figyelmeztetést. Ilyen esetben célszerű elkerülni a napfényt és a napfénynek kitett bőrfelületen védőruházatot hordani.

Ha utazni készülünk, a megelőzés céljából elcsomagolt gyógyszereink mellett ne felejtsük otthon krónikusan szedett gyógyszereinket sem, és amennyiben külföldre kívánunk utazni, érdeklődjünk kezelőorvosunknál arról, milyen feltételek mellett vihetjük ki szedett gyógyszereinket külföldre.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Cukorbeteg? Súlyos következményei lehetnek nyáron, ha nem figyel erre

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

gyógyszer

Forrás: ÁNTSZ
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához