Ezeket látta már?

Másként hat a gyógyszer, ha ezen az oldalán fekszik

gyors, fájdalomcsillapító hatás, gyógyszer

Minél gyorsabban jut el a gyógyszer a gyomor legalsó részébe, az antrumba, annál gyorsabban oldódik, jut el a vékonybélbe, és annál hamarabb kezdődik a hatás.

Mennyit kell várni, mire hatni kezd egy gyógyszer?

A legtöbb gyógyszer hatóanyaga nem a gyomorból, hanem a bélből szívódik fel. Ezekben az esetekben számít az, hogy mennyi időbe telik, míg a tabletta/kapszula a lenyelést követően átjut a gyomron és eléri a vékonybelet, ahol felszívódhat, majd a hatását kifejtheti. Milyen módon gyorsítható a vékonybél elérése, vagyis állva, ülve, netán valamelyik oldalunkon fekve vegyük be a gyógyszert?

Jobb fekve szedni a tablettákat?

Sokat számára nem kérdés, hogy a gyógyszert függőleges felsőtesttel kell lenyelni, azaz ülni vagy állni kell közben. Egyrészt a józan ész azt diktálja, hogy ebben az esetben kisebb eséllyel nyeljük félre a patikaszert, másrészt pedig sok esetben a betegtájékoztató is hangsúlyozza, hogy: „álló pozícióban (függőleges felsőtest), egy nagy pohár vízzel lenyelve” kell bevenni a gyógyszert.

A függőleges pozícióban való bevétel számos esetben kiemelten fontos; így például a csontritkulás kezelésében alkalmazott biszfoszfonátoknál, ahol igen lényeges szempont a nyelőcsőben való kitapadás és a következményes nyelőcsőkárosodás megelőzése. Márpedig fekvő pozícióban való gyógyszerbevételnél a nyelőcső védelme nem garantálható.

Fekvőbetegek esetén kényszerhelyzetben vagyunk, náluk „csak” felültetés lehetséges a gyógyszerbevételhez, és a lenyelt gyógyszer – a visszafekvést követően - már közel vízszintesen halad tovább a szervezetben.

Azt hinnénk, hogy a „függőleges út” a leggyorsabb

Igen sokan tippelnének tehát arra, hogy a leggyorsabb út a gyógyszer lenyeléséhez, a vékonybél eléréséhez és a gyógyszer hatásának a fellépéséhez a gravitáció által is segített „lefelé”. Azaz, állva vagy ülve nyeljük le a gyógyszert, és várjuk a hatást! – gondoljuk sokan. És meg is lepődünk sokan, mert friss tudományos eredmények alapján nem az álló/függőleges pozícióban történő készítménybevétel bizonyul a leginkább eredményre vezetőnek.

Eddig senki nem foglalkozott azzal, hogy milyen pozícióban nyeljük le a gyógyszert

Korábban vajmi kevés figyelmet szenteltek annak, hogy testhelyzettől függően miként alakul a gyógyszerek nyelőcső utáni sorsa. Kevesen foglalkoztak eddig azzal, hogy a gyomor melyik részére pottyan a lenyelt tabletta vagy kapszula, ha azt állva, ülve, netán fekve nyeljük le. Ezt a hiányosságot igyekezett pótolni Dr. Jae Ho Lee professzor Johns Hopkins Egyetemen (Baltimore) végzett tanulmánya.

Az amerikai kutatók egy 3D számítógépes gyomormodell alapján, amely során a gyomor anatómiáját, illetve a ritmikus (perisztaltikus) gyomor- és bélmozgásokat is tekintetbe vették, arra jutottak, hogy a tablettákba/kapszulákba zárt hatóanyagok leggyorsabban történő szabaddá válása abban az esetben következik be, ha a gyógyszert bevevő személy a jobb oldalán fekszik.

Gyógyszerbevételnél a jobb oldal a jobb választás

A Physics of Fluids szakfolyóiratban közölt eredmények arra mutatnak rá, hogy jobb oldalt fekvő pozícióban történő gyógyszerlenyelésnél a készítmény képes mélyen a gyomorba jutni, és a későbbiekben a hatóanyagtartalmát hamarabb szabadon bocsájtani, mint függőleges pozícióban történő gyógyszerbevételnél. A lehető „legrosszabb” gyógyszerbevételi pozíciónak a bal oldalon fekvés bizonyul.

Míg állva lenyelt tablettáknál mindössze 23 perc alatt átjut a gyomron a szilárd patikaszer, addig ugyanez több, mint 100 percbe is beletelhet, ha a bal oldalán fekve nyeli le valaki ugyanazt a pirulát. Ugyanakkor, csak 10 percet igényel a gyomron való átjutás, ha közben a jobb oldalán fekszik a kezelt beteg.

Az ún. in silico modellezéssel felismert, testtartás fontosságát leíró ismeretek különösen lényegesek lehetnek abban az esetben, ha idős és/vagy ágyhoz kötött beteget ápolunk otthon, és az ő gyógyszerbevételéről van szó. Továbbá, abban az esetben is hasznos lehet a jobb oldal melletti döntés, ha csak időlegesen vagyunk ágyhoz kötöttek.

Röviden és tömören: ha már egyszer fekszünk gyógyszerbevétel közben, akkor lehetőleg a jobb oldalunkon feküdjünk, és gyorsabban célt érhet a folyadékkal bevett, lenyelt gyógyszer.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Milyen betegségek okozhatják a gyakori szédülést? Az orvos elmondja

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

gyógyszerterápia

Forrás: Pta In Love
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához