Ezeket látta már?

Íme az új migrénes fejfájás elleni gyógyszer

migrénes fejfájás elleni gyógyszer

A migrénes fejfájás az emberiség ősi ellensége. Azonban nemrégiben az Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszer Hatósága egy olyan gyógyszer a forgalmazását hagyta jóvá, ami jelenleg az egyetlen elismert, hatásos migrén elleni szer.

Bár még nem tudni biztosra, hogy ez a fajta fejfájáscsillapító valóban megoldja-e problémát.

Hogyan működik a gyógyszer?

Az Aimovig (erenumab) nevű gyógyszer humán monoklonális antitesteket használ a kalcitonin-génnel rokon peptid receptor (CGRP-R) blokkolására. – mely jelenlegi ismereteink szerint meghatározó szerepet játszik a migrén kialakulásában. Lényegében a kezelés során ezek az antitestek különböző fehérjéket és receptorokat céloznak be, amik összeköttetésben állnak a betegséggel.

Az új gyógyszer megoldást jelenthet a migrénre?

A legtöbb gyógyszert, amit ma migrénes fejfájást csillapítására használnak, eredetileg más betegség kezelésére fejlesztették ki. Többek között magas vérnyomás, depresszió és epilepszia ellen használták volna őket. Éppen ezért rengeteg mellékhatással rendelkezhetnek, többek közt zavart gondolkodást és a szédülést idézhetnek elő. Az Aimovig ezzel szemben ritkán alakultak ki, a leggyakoribb megfigyelt mellékhatások az injekció beadási helyén jelentkező reakciók, székrekedés, izomgörcsök és viszketés voltak. Általában a migrének számát már egy-két hónapon belül képes csökkenteni.

Az Aimovig 70 mg készítményt a beteg saját magának adhatja be havonta egyszer az Amgen SureClick® autoinjektorával, és nincs szükség feltöltő dózisra. Egyes betegeknél havi 140 mg-os adag ajánlott.

Mi az, amit még nem tudunk a gyógyszerről?

Mivel még ennyire új termék, a kutatók nem ismerik a hosszú távú hatásait. Éppen ezért további vizsgálatok szükségesek. Emellett a terhes nőkre, a magasvérnyomásban szenvedőkre és a szívbetegekre gyakorolt hatását sem ismerik. A CGRP blokkolása megnövelheti a szívrohamok és az agyvérzés rizikóját is - bár ezt a hipotézist az eddigi több ezer kezelés nem támasztotta alá.

Az ára is elég borsos: annak ellenére, hogy a gyártók, az Amgen és Novertis, az Egyesült Államokban kettő ingyenes dózist biztosítanak a migrénes betegek számára, a további adagok évi kb 2 milliós kiadást jelentenek. forrás: sciencenews otszonline

Forrás: sciencenews; otszonline