Terhesség alatt tiltólistás, puffadást okozó gyógynövények

#gyógynövény #aloe vera #fekete nadálytő #szenna
2019.06.18.

A várandósság alatt előnyben részesítjük a természetes eredetű szereket, azonban távolról sem mindegy, hogy mivel fűszerezzük az ételeinket, és milyen gyógyteákat iszunk!

Megjegyzendő azonban, hogy a gyógynövényeknek és a belőlük készült teáknak, kivonatoknak, tablettáknak ugyanúgy lehetnek - és vannak is - mellékhatásaik, mint a szintetikus gyógyszereknek. Ráadásul, a terhesség alatt a nem kívánt hatások nem csak az anyát, de a fejlődő embriót, magzatot is veszélyeztethetik.

Nem igaz, hogy „ha nem használnak, akkor nem ártanak” a gyógynövények!

Bár nagyon sok gyógynövény van, ami tudományos vizsgálatokkal is igazolt módon, biztonságosan alkalmazható terhesség alatt, vannak olyanok is, amik kerülendők.

Példaként hozható a fekete nadálytő, ami a magzat máját károsíthatja, vagy az édesgyökér, ami a fejlődő szervezet hormonrendszerébe avatkozhat be nem kívánt módon. Kerülendők ezen felül azok a gyógynövények is, amik az anyánál alhasi görcsöket, korai fájásokat válthatnak ki (pl. a hashajtó kutyabengekéreg), és ilyen módon a koraszülés veszélyével fenyegetnek.

A tiltólistán szereplő gyógynövények csoportjai – példákkal

  1. Gyógynövények, amiket hagyományosan a menstruáció stimulálására is használtak: áfonya, ligetszépe olaj, aloe vera gél (belsőleg nem alkalmazható, külsőleg igen), kasvirág, orbáncfű, kapor, macskagyökér, fürtös poloskavész, fekete üröm, őszi margitvirág, pásztortáska
  2. Alkaloid-tartalmú gyógynövények: fekete nadálytő (sem belsőleg, sem külsőleg nem javasolt), sóskaborbolya, kanadai aranygyökér, gilisztaűző varádics, vérzőmák, martilapu
  3. Bizonyos illóolajok: borókaolaj, csombormenta olaj, szerecsendió olaj
  4. „Hashajtó” gyógynövények: szenna, kutyabengekéreg, ricinus olaja
  5. Gyógynövények, növényi kivonatok, amik az embrió/magzat hormonháztartásába beavatkozhatnak: ginzeng, édesgyökér, fűrészpálma, barátcserje, golgotavirág, vöröshere, szója izoflavonok, lenmag, komló

Nem árt kerülni a szélsőségeket! Míg például a petrezselyem ételízesítésre való használata megengedett, addig a nagy mennyiségű petrezselyem fogyasztása kerülendő. Elegendő csak arra gondolni, hogy régen otthoni magzatelhajtásra is használták a petrezselymet.

A biztonság érdekében a terhesség alatti gyógynövény-alkalmazást megelőzően javasolt a kezelőorvossal vagy a gyógyszerésszel való konzultáció!

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás:

Anadón A. et al. Interactions between nutraceuticals/nutrients and therapeutic drugs. In: Nutraceuticals: Efficacy, Safety and Toxicity, pp. 855-874. Elsevier, Amsterdam, 2016.

Forrás: Dr. Budai Marianna, szakgyógyszerész