Ezeket látta már?

Ezért turbózzák fel koffeinnel a fájdalomcsillapítókat

koffein, fájdalomcsillapító, gyógyszer, hatékonyság, kávé, ibuprofen, paracetamol

Íme a válasz, hogy miért van koffein sok fájdalomcsillapítóban.

Sokan úgy vélik, hogy a koffein valamiféle bűnös élvezet tárgya, valami függőség-szerűen fogyasztott anyag és ebből eredően egyfajta kategorikusan kerülendő rossz. Mindeközben a koffein a számos kedvező élettani hatással is rendelkező kávébab egyik legfontosabb összetevője. Sőt, azon sem kell csodálkozni, hogy a koffein számos gyógyszerben is szerepel, és igazoltan előnyös hatások köthetők hozzá, például a fájdalomcsillapítás fokozása terén.

A fájdalomcsillapító paracetamol, acetilszalicilsav vagy ibuprofén mellett alkalmazott koffein jelentősen, akár harmadával képes megemelni az említett fájdalomcsillapító hatóanyagok hatását. Vagyis, a koffein jelenléte fokozhatja a mellette található fájdalomcsillapítók hatását.

A koffein fokozza a fájdalomcsillapítók hatását

A koffein szerteágazó hatásai közé tartozik a központi idegrendszer és az agyi funkciók serkentése, a szívverések gyorsaságának a növelése, a szervek vérellátottságának javítása, a légutak tágítása, illetve a bélmozgások és vizelet-elválasztás fokozása.

Kevesebben tudják, hogy a koffein mindezek mellett úgynevezett „adjuváns analgetikum” is. Az adjuváns analgetikum egyszerűen fogalmazva azt jelenti, hogy a „fájdalomcsillapítók mellett alkalmazott kiegészítő segítség”.

Leszögezendő, hogy a koffein önmagában adva nem fájdalomcsillapító gyógyszer, vagyis hiába szedjük a koffeines tablettákat vagy hiába isszuk a kávékat láncban egymás után. Azonban, a fájdalomcsillapítók mellett adagolt koffein a fájdalomcsillapító hatóanyagok hatását jelentősen fokozza.

A lényeg a „duó”

Ha régóta ismert és alkalmazott fájdalomcsillapítók szokásos adagjai mellett pluszban körülbelül 100 mg koffeint is tartalmaz egy adott gyógyszer, akkor attól erősebb fájdalomcsillapító hatás várható,- mintha ugyanazt a fájdalomcsillapító hatóanyagot önmagában, koffein nélkül alkalmaznánk. Mindez valamennyi típusú fájdalom esetén igaz, függetlenül attól, hogy fogfájás, fejfájás, menstruációs fájdalom vagy műtéteket követő fájdalom kínoz valakit.

A koffeines fájdalomcsillapítók egyik kiemelkedő haszna az, hogy a fokozott fájdalomcsillapító hatás érdekében nem kell 30-40 %-kal emelni a bennük található hatóanyagok adagját. Ilyen módon nem fokozódik a különféle fájdalomcsillapítókhoz köthető mellékhatások kockázata sem, miközben az elérhető fájdalomcsillapító hatás – a koffeinnek köszönhetően – kifejezettebb.

Kell-e félni a fájdalomcsillapítókban található koffeintől?

Az összehasonlítás kedvéért: egyetlen fájdalomcsillapító pirulában általában annyi koffein található, mint amennyi 0,5-1 eszpresszó kávéban, 1-2 nagy adag fekete teában vagy 2 adag koffeines szénsavas üdítőitalban található. Tekintve azt, hogy a koffeines fájdalomcsillapítók használata általában 5-7 napban korlátozott – orvosi felügyelet nélkül, vény nélkül kapható szerként alkalmazva - mindez nem vezet hozzászokáshoz.

Azonban terhes nőknél, szoptató anyáknál kerülendők a koffeines patikaszerek, csakúgy, mint a szívritmuszavaros, a májcirrózisos, a pajzsmirigy-túlműködéses betegeknél vagy a szorongásos szindrómával küzdőknél.

Többféle fájdalomcsillapító hatóanyaggal kombinálható a koffein

Vizsgálatok alapján

  • a koffein akár 40 %-kal is képes megnövelni az acetilszalicilsav fájdalomcsillapító hatásosságát.
  • a paracetamol+koffein „kettős” használata az ugyanolyan dózisú paracetamol hatásával összevetve jelentősen erősebb, mintegy 37 %-kal megnövekedett fájdalomcsillapító hatáshoz vezet.
  • a 400 mg ibuprofén és 200 mg koffein egyszeri adagja hatására a betegek 80 %-a számolt be a fejfájása jelentős mértékű csökkenéséről, szemben a „csak” ibuprofénes kezelésben részesülőknél tapasztalt 67 %-os aránnyal.
  • kiaknázható a koffein hatása „trióban” is; mint az például a paracetamolt, propifenazont és koffeint egyaránt tartalmazó szereknél történik.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Így szedje a fájdalomcsillapítót, és kevesebb mellékhatással számolhat!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

fájdalomcsillapítás

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához