Ezeket látta már?

Lázgörcs, lázcsillapítás: 5 dolog, amivel sokat árthatunk magunknak, vagy másnak!

Lázgörcs lázcsillapítás ellen gyógymód gyógyszer

Kell-e csillapítani a lázat? A csillapítatlan láz lázgörcsöt okoz? Gyógyszeresen vagy hűtéssel kezeljük a lázat? Egy- vagy többféle lázcsillapító gyógyszert alkalmazzunk egyszerre?

A lázzal és a lázcsillapítással kapcsolatos szakmai irányelvek megváltoztak az elmúlt évtizedben - ennek fényében oszlatunk el néhány tévhitet.

TÉVEDÉS, hogy kötelező a lázcsillapító gyógyszer!

A gyógyszeres lázcsillapítás rutinszerű alkalmazása jó közérzetű lázas betegeknél nem indokolt, ha csupán a testhőmérséklet csökkentése lenne a lázcsillapító adásának célja. A nyugat-európai irányelvekkel összhangban lévő hazai szakmai irányelvek csak a magas, a szervezet számára megterhelő láz esetén ajánlják a lázcsillapítást.

Ha mégis „számokhoz” szeretnénk kötni a gyógyszeres lázcsillapítás szükségességét: szükség lehet lázcsillapító patikaszerre, ha a végbélben mért hőmérséklet legalább 38,5 ºC vagy a hónaljban mért érték magasabb, mint 38 ºC.

TÉVEDÉS, hogy a hűtőfürdőtől dideregni kell!

A korábban alkalmazott hideg vizes hűtőfürdőt és bugyolálást – elsősorban az azok által okozott kellemetlen élmények miatt – számos kritika érte. A lázcsillapításra alkalmazott fürdő vagy testborogatás elsősorban a közérzet javítását kell, hogy szolgálja, és a didergést elkerülendő, mellőzendő a túl hideg víz. Például: a hűtőfürdő vizének a lépcsőzetes lehűtése során nem javasolt 31 ºC alá csökkenteni a vízhőmérsékletet.

TÉVEDÉS, hogy többféle lázcsillapító együtt adva jobban hat!

Lázcsillapításra – gyermekeknél és felnőtteknél is - elsősorban ibuprofén vagy paracetamol hatóanyagú készítmények használhatók. 12 évnél idősebbeknél acetilszalicilsav-tartalmú gyógyszerekkel is csillapítható a láz. A különféle lázcsillapító hatóanyagok egyidejű alkalmazása (pl. paracetamolos kúp + ibuprofénes tablatta) kerülendő, mivel az a lázcsillapító hatást nem fokozza, ugyanakkor a mellékhatások kockázatát emeli. A különféle hatóanyagok váltott alkalmazása (pl. reggel ibuprofén, délben paracetamol, este acetilszalicilsav) szintén kerülendő, de egy adott lázcsillapító gyógyszer másikra való váltása megfontolható, ha az általa előidézett lázcsillapítás nem kielégítő mértékű.

TÉVEDÉS, hogy a magas láz okozza a lázgörcsöt!

A riasztó tünetekkel leírható lázgörcs a láz felszálló szakaszában jelentkezik, és létrejöttében nem a magas testhőmérséklet, sokkal inkább a testhőmérséklet emelkedésének a gyorsasága, üteme a döntő. Nem bizonyított, hogy lázcsillapító szerek adásával a lázgörcs kialakulása megelőzhető.

TÉVEDÉS, hogy lázzal felesleges orvoshoz fordulni!

Láz esetén az öngyógyszerezés maximális ideje 3 nap. Ha a lázas panaszok a gyógyszeres kezelés ellenére 3 napnál tovább fennállnak, vagy egyéb súlyos, szokatlan tünetekkel (pl. lázgörcs, gyakori hányás) társulnak, orvoshoz kell fordulni.

A 3 hónaposnál fiatalabb csecsemők 38 ºC-ot meghaladó, illetve a 3-6 hónapos csecsemők 39 ºC-nál magasabb láza magas rizikójúnak tekintendő, ellátása orvosi feladat.

Lényeges a szív- és tüdőbetegségben szenvedő gyermekek és felnőttek megemelkedett testhőmérsékletének orvosi kezelése, mivel náluk a tartósan magas láz a szervezetet erősen megterhelő veszélyt jelent.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Nem múlik a köhögése? Ne halogassa a kivizsgálást, ha ilyen

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#köhögés

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához