Ezeket látta már?

Nem várt mellékhatások: létezik-e egyáltalán mellékhatásmentes gyógyszer?

gyogyszerek_nezi

Kiábrándító tény, és egyben a gyógyszerhatástan alaptétele, hogy a gyógyszerek hatása és azok mellékhatása egymástól elválaszthatatlan.

A hatóanyagok gyógyszergyári formulálásának a változtatásával és a gyógyszerbevétel módjának a helyes megválasztásával egyes mellékhatások ugyan enyhíthetők, de általában azok kiiktatására nincs lehetőség.

A hatásból következhet a mellékhatás

Számos példa említhető, amik mind-mind azt támasztják alá, hogy egy hatóanyag terápiás hatásmechanizmusa ismeretében az általa kiváltott mellékhatások egy része előre "megjósolható". Elég az antibiotikumok baktériumokat elpusztító hatását felhozni, ami nem csak a kórokozó mikroorganizmusokra korlátozódik, így az antibiotikumok szedésének a bélflóra jótékony baktériumai is áldozatul esnek. Ezzel magyarázható az antibiotikum-kúrák mellékhatásaként nagy gyakorisággal fellépő hasmenés vagy puffadás.

A vény nélkül is kapható fájdalom- és lázcsillapító hatóanyagok (pl. ibuprofén, diklofenák, naproxen) hatásmechanizmusát (ún. ciklooxigenáz enzimek gátlása) megismerve az is nyilvánvaló, hogy miért vezethetnek ezek a hatóanyagok a gyomor- és bélrendszeri nyálkahártya károsodásához. Tény, hogy ez a hatás minden – ebbe a hatástani csoportba tartozó - hatóanyagnál eltérő mértékben jelenik meg, de valamennyiüknél jelen van. A mindennapi gyógyszerszedési gyakorlat szempontjából lényeges az is, hogy mekkora dózisban, mennyi ideig szedi a beteg ezeket a patikaszereket, ugyanis azok is befolyással vannak arra, hogy mekkora a gyomor- és bélnyálkahártya károsodás, például egy fekély létrejöttének a rizikója.

Vannak előre nem jósolható mellékhatások

A mellékhatások egy része "véletlenszerű". Nem mondható meg, hogy időseknél vagy fiataloknál lép fel elsősorban, vagy milyen életmódbeli faktorok (pl. dohányzás, alkoholfogyasztás) fokozzák annak a rizikóját. Ide sorolható például a gyógyszerek hatóanyagaival vagy segédanyagaival szembeni való allergia.

Minél újabb egy gyógyszer, annál több a mellékhatása?

Új gyógyszert írt fel az orvos. Miután kiváltja a beteg a patikaszert és otthon részletesen tanulmányozza annak a betegtájékoztatóját, kicsit szkeptikussá válik. Több soron keresztül csak a mellékhatásokat sorolják fel. Ezzel szemben: egyáltalán nem biztos, hogy az új hatóanyagok gyakrabban vezetnek mellékhatásokhoz, netán súlyosabb mellékhatásokat váltanak ki, mint a régiek. Ellenben, a jelenlegi gyógyszertörzskönyvezési előírások megkövetelik azt, hogy a ritkán előforduló mellékhatások is feltüntetésre kerüljenek a betegtájékoztatókban - akkor is, ha az 10 000 emberből mindössze egynél jelentkezett.

A mellékhatásokat jelenteni kell

A forgalomba került gyógyszerek mellékhatásainak a regisztrálása folyamatos, az a gyógyszerpiacra való bekerülést követően évekig, évtizedekig tart. Lényeges, hogy ennek a gyógyszeralkalmazás biztonságossága szempontjából lényeges folyamatnak a betegek is aktív részesei legyenek azáltal, hogy ha mellékhatásokat tapasztalnak, akkor azokat jelentik – pl. a gyógyszerészüknek vagy a kezelőorvosuknak.

Mennyi és milyen súlyosságú mellékhatás az "elfogadható"?

Vannak mellékhatások, amik idővel enyhülnek. Előfordulhat, hogy a beteg egy új hatóanyagú vérnyomáscsökkentőt kapott, ami a szedés első napjaiban hasmenéshez vezet; majd később ez fokozatosan megszűnik. Léteznek azonban olyan mellékhatások is, amik akkor jelentkeznek, akkor érezhetők, ha már hosszabb ideje szedi a beteg az adott gyógyszert, ilyen például a szteroid gyulladásgátlók szedése okozta gyomornyálkahártya-károsodás.

Ez is megtörténhet egy gyógszerrel

Amennyiben a tapasztalt mellékhatások súlyosak, életveszélyesek, a gyógyszerek hatóságilag visszavonásra kerülhetnek, azok forgalmazása megszűnik. Napjainkban is van példa rá, hogy pár évig használt szerek tűnnek el a gyógyszerpiacról.

A hatásokat és a még elviselhető mellékhatások súlyosságát minden esetben mérlegelik a szakemberek. A daganatellenes szereknek számos mellékhatása van (pl. hányás, szédülés, hajhullás, vérképi elváltozások), mégis alkalmazzák azokat, mivel a gyógyszerek szedése által biztosított egészségbeli javulás messze felülmúlja a mellékhatások jelentette kellemetlenségeket. Valószínűsíthető, hogy egy fejfájás csillapítására szolgáló gyógyszer egy ehhez hasonló mellékhatás-spektrummal nem maradhatna forgalomban.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ha erre az oldalára fekszik le, gyorsabban hat a gyógyszer

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

gyógyszerek

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához