Ezeket látta már?

Mi a különbség az Elocom 0,1 százalék kenőcs és krém között?

mi a különbség az Elocom 0,1 százalék kenőcs és krém között

Elocom, Elocom…, számít azonban a gyógyszerforma is, vagyis nem mindegy, hogy kenőcs vagy krém formájában rendeli az orvos a szteroid típusú gyulladáscsökkentő hatóanyagot.

Az Elocom gyógyszerek hatóanyaga a mometazon, egy „szteroid”-ként emlegetett gyulladáscsökkentő, amely számos bőrbetegségben kerülhet alkalmazásra,- különböző formákban, többek között krémként vagy kenőcsként.

Míg a krém jellemzően egy vizesebb, könnyebben kenhető, vízzel lemosható, nem fénylő réteget képez a bőrön, addig a kenőcsökre inkább a nehezebb, zsírosabb állag jellemző. Ebből ered az is, hogy a kenőcsök szappan nélkül, tiszta vízzel nem vagy alig moshatók le, és a bőrön egy fénylő, esetleg a ruházatot is zsírossá tevő bevonatot képeznek.

A különbség szemléltetésére:

míg a krém jellemzően egy fehéres, kellemes esztétikai megjelenésű gyógyszerformára utal, addig a kenőcs egy vazelines, zsíros állagú masszára.

Mikor melyiket rendeli az orvos?

Mindez függ attól, hogy mi a kezelendő bőrgyógyászati kórkép, hol található a kezelendő bőrfelület, éjszakai vagy nappali kezelésről van szó, ruha fedi-e a területet, és számos egyéb megfontolás is érvényesülhet.

Dr. Budai Marianna PhD. szakgyógyszerész

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Gyulladáscsökkentő gyógyszerek és szerek: külsőleg vagy belsőleg hatékonyabbak?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

gyulladáscsökkentő

Forrás: www.ogyei.gov.hu gyógyszerinformációk

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához