Ezeket látta már?

Mutatjuk a legfontosabb vény nélkül kapható gyógyszereket influenza idejére

koronavírus, gyógyszer, lázcsillapító

Az enyhe idő rendszerint felerősíti a fertőző betegségek terjedését. Influenza, covid, téli betegségek, torokfájás, orrfolyás - bőven van mire felkészülni.

A koronavírus, csakúgy, mint az influenzavírus, gyakorlatilag bárhol bárkit elérhet, azonban, minél hamarabb kezeljük a panaszokat, annál kevésbé megterhelő a szervezet számára a fertőzés.

Az influenzás beteg általában otthon gyógyul, és jó esetben – különösen, ha oltott a beteg - a koronavírus okozta fertőzés is átvészelhető otthon, és az illető nem szorul kórházi ellátásra. Annak ellenére, hogy egyik légúti fertőzés kezelésére sem létezik nagy hatékonyságú, igazoltan hatásos és biztonságos oki terápia, számos tüneti szer áll rendelkezésre a panaszok enyhítésére. Vagyis, a lázat, az ízületi- és izomfájdalmakat, a fejfájást, a torokfájást, a köhögést csillapító gyógyszerek alkalmazhatók a panaszok enyhítésére. Emellett, ajánlatos lehet bizonyos vitaminok (elsősorban C- és D-vitaminok), nyomelemek (főként cink és szelén) szedésére hangsúlyt fektetni.

Nem csak koronavírus okozhat tartós köhögést - ezek a betegségek is kiválthatják

Covid-19- és influenza-szezonra szabott otthoni házipatika

Csokorba szedtük, hogy milyen hatóanyagú patikaszereket érdemes otthon tartani az elkövetkező hetek, hónapok esetleges légúti fertőzéseire gondolva. Akiknél ezek nincsenek kézközelben otthon, azoknak érdemes patikába menni, és beszerezni az adott szereket. Azoknál pedig, akiknél már most sem üres a gyógyszeres ládikó, ajánlott egyenként átnézni a gyógyszereket, kiválogatni a lejártakat (a patikába visszavinni), és pótolni azokat.

Láz és fájdalmak csillapítása

A láz és a különféle fájdalmak csillapításában paracetamolos, metamizolos, acetilszalicilsavas, ibuprofénes hatóanyagú gyógyszerek alkalmazhatók (lásd táblázat). Emellett, elsősorban fájdalomcsillapításra, eredményesen használhatók a diklofenákos vagy naproxenes gyógyszerek is. Arra viszont ügyelni kell, hogy kerülendő a felsorolt hatóanyagok egymás melletti alkalmazása.

Arra is tekintettel kell lenni, hogy kinek milyen alapbetegsége van: májbetegeknél kerülendő a paracetamol, vérképzőszervi problémák esetén ellenjavallt a metamizol, míg az acetilszalicilsav, ibuprofén, diklofenák és naproxen helyett érdemes más hatóanyagot választani, ha gyomor- vagy nyombélfekélyes, refluxbeteg vagy súlyos szív- és érrendszeri beteg az illető.

Leszögezendő, hogy nincs olyan fájdalom-vagy lázcsillapító, ami rontana a Covid-19 betegek állapotán. 2020 tavaszán, a pandémia első hulláma alatt felmerült annak a lehetősége, hogy az ibuprofén és a hozzá hasonló hatásmechanizmusú fájdalom- és lázcsillapítók (diklofenák, acetilszalicilsav, naproxen stb.) ronthatnak a Covid-19 betegek állapotán. Mára bebizonyosodott, hogy ez nem igaz.

A vény nélkül is kapható főbb láz- és fájdalomcsillapító hatóanyagok adagolási sémái felnőtteknél

HatóanyagEgyszeri adag (mg)Hány óránként ismételhető az egyszeri adag bevétele (óra)Napi maximális dózis (mg)
Acetilszalicilsav500-10004 óránként4000
Diklofenák12,5-254-6 óránként75
Ibuprofén200-4004-6 óránként1200
Metamizol500-10006-8 óránként4000
Naproxen2208-12 óránként600
Paracetamol500-10004 óránként4000

Köhögéscsillapítás, köptetők

A Covid-19-cel járó köhögés a jellegében száraz, váladékürítéssel nem járó köhögés. Később ez hurutossá válhat. Általában ez vonatkozik az influenzával járó köhögésre is.

A száraz köhögés (ún. ingerköhögés) csillapítására köhögéscsillapítók használhatók (pl. dextrometorfán hatóanyag). Jótékony hatású lehet az izlandi zuzmós készítmények (szopogató tabletták, folyadékok) használata is. Amint a köhögés váladékossá, köpetürítővé kezd válni, abba kell hagyni a köhögéscsillapítók használatát és nyákoldókat, köptetőket kell használni.

A hurutos köhögés oldásában nagyobb a hatóanyagválaszték: többek között ambroxol, acetil-cisztein, karbo-cisztein is adagolható, illetve gyógynövényes szerek (pl. kakukkfű) alkalmazása is segíthet.

Változatos tünetek, többféle hatóanyag

Torokfájás esetén helyileg ható, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatású szopogató tabletták, fertőtlenítő hatású szájöblögetők alkalmazhatók.

Orrdugulás esetén érösszehúzó hatású (pl. nafazolin, oximetazolin, tramazolin, xilometazolin hatóanyagok) orrcseppek vagy orrspray-k használhatók, ügyelve arra, hogy az egyhuzamban való alkalmazásuk maximum 5-7 napig tartson.

A koronavírus okozta fertőzés hasmenéssel is együtt járhat. Ebben az esetben kerülendő a hasfogók (pl. loperamid) bevétele, mivel azok megakadályozzák a kórokozók kiürülését. Hasmenés esetén az elsődleges teendő a folyadékpótlás, ideális esetben izotóniás cukros-sós oldatok (orális rehidráló oldatok) formájában. Ha ez nem áll rendelkezésre, a tea és a húsleves is sokat segíthet, a lényeg, hogy a fokozott folyadékbevitellel a kiszáradást elkerüljük.

Vitaminok, nyomelemek

Vannak arra utaló jelek, hogy bizonyos vitaminok és nyomelemek, akár magasabb adagban is szedve, hozzásegíthetnek a gyorsabb felépüléshez. Ehhez:

  • C-vitaminból napi 300 mg fölötti adagokra lehet szükség,
  • D-vitaminból napi 4000-6000 NE javasolt 10 napon keresztül szedve, ha valaki Covid-19 beteg, és otthon lábadozik,
  • cinkből napi 10 mg az ajánlás, míg
  • szelénből napi 50-100 mikrogramm adagolható biztonsággal.

Egyéb tanácsok, tudományos újdonságok

Noha tudományosan nem egyértelműen igazolt a hatás, többen kisdózisú acetilszalicilsavat szednek a Covid-19 szív- és érrendszeri következményeinek a kivédésére. Nemrégiben pedig egy olaszországi vizsgálatra alapozott közlemény jelent meg, ami szerint az L-arginin aminosav szedése (napi 3,32 g) a tüdőszövetet érintő károsodások kivédéséhez járulhat hozzá, már kialakult Covid-19-nél. Ez utóbbi szerek vonatkozásában nem árt azonban a kezelőorvossal való konzultáció!

Súlyos Covid: az L-arginin aminosav csökkentheti a tüneteket - olvasson tovább!

Ne dőljünk be a terjedő tévhiteknek, tudományosan nem bizonyított állításoknak!

A hidroxi-kloroquin és az ivermektin ideje „lejárt”, jelenlegi ismereteink szerint ezek bizonyítottan nem mutatnak kedvező hatást Covid-19 esetén. Újabban pedig a korábban sokat dicsért koleszterinszint-csökkentő sztatinokról derült ki, hogy semmilyen hatásuk nincs a Covid-19-re.

A panaszok súlyosbodása esetén, legyen szó akár Covid-19-ről, akár influenzáról, azonnal orvoshoz kell fordulni, mentőt kell hívni.

A pozitív Covid-tesztet követően a háziorvos felírhat vényköteles, a gyógyszertárban kiváltható, otthon szedendő gyógyszert.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Lázas? Ezekkel a házi praktikákkal árthat magának!

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához