Ezeket látta már?

Rákgyógyítás: áttörést hozhat a magyar fejlesztésű tumorellenes gyógyszer

rák, kutatás, daganat, magyar kutatók

A magyar kutatók készítménye a súlyosabb fázisban lévő rákbetegek gyógyulásában segíthet.

Egereken már káprázatos eredményt hozott az ELTE-s fejlesztésű készítmény, amely azonban - ha lesz pénz a klinikai vizsgálati fázisra és minden vizsgálat a kívánt eredménnyel zárul - még így is 15 évre lehet a bevezetéstől. Súlyos fázisban lévők is reménykedhetnek. Az emberkísérletek még hátra vannak, de 15 év múlva talán már lesz olyan készítmény, amivel mellékhatások nélkül, kifejezetten a rákos sejteket tudják célba venni - mondta az InfoRádiónak az ELTE TTK Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Kémiai Intézet Peptidkémiai Kutatócsoportjának vezetője, Mező Gábor.

Mező Gábor kiemelte, hogy a daganatos sejtek célba vételéhez, liposzómás formulázást alkalmaznak. Ebbe csomagolják be az általuk kifejlesztett szert.

"A szelektivitás azon alapul, hogy a tumorszövetek és -sejtek a fennmaradásukhoz ereket képeznek, benövik a szövetet az erek, de ezeknek az újonnan, gyorsan képződő ereknek a fala nem szabályos, pórusok maradnak, és egy ilyen liposzómás készítmény a nagyobb pórusokon ki tud jutni a véráramból az ereken keresztül, míg a normál szövetekben, ahol az erek rendesen képződtek, nincsenek ilyen méretű pórusok, így a készítmény nem tud rajta kimenni, csak a tumorszövetekben tud felszaporodni a hatóanyag" - tette hozzá Mező Gábor, majd kiemelte, hogy a készítmény a a súlyosabb fázisban lévő betegek gyógyításában hozhat igazán áttörést, kemoterápiák lesznek elkerülhetők.

Rosszindulatú tüdődaganat: ezekkel a szűrővizsgálatokkal csökkenthető a halálozás esélye - olvasson tovább!

A kutatás jelenleg állatkísérleti fázisban van. Az eredmények biztatóak, hiszen az egereknél teljesen visszafejlődött a tumor, az állatok meggyógyultak, és a rák a későbbiekben sem újult ki. Az egerek akár 700 napig is eléltek, és a végén természetes halállal pusztultak el. Az eredmények láttán a kutatók elindították a szabadalmi eljárást, ami lassan a végéhez ér. A klinikai fázishoz a kutatóknak azonban partnerekhez van szüksége, hogy a szert embereken is kipróbálhassák.

"Ezek nagyon drága eljárások, egyetem vagy kutatócsoport már nem tudja finanszírozni" - emelte ki Mező Gábor, aki szerint ha megtalálják a partnert, 1-2 éven belül elindulhatnak a klinikai vizsgálatok, amelyek feltehetően 10-15 évig tartanak majd.

Forrás: infostart.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához