Ezeket látta már?

Túlzott antibiotikum-használat - Kínában

2012.10.24. Módosítva: 2015.11.04.

A nemzetközi átlag többszörösét teszi ki a antibiotikum-használat Kínában, ami a rezisztencia kialakulásának növekedéséhez vezethet - figyelmeztetett a Kínai Élelmiszer- és Gyógyszerhivatal (CSFDA).

A hatóság legfrissebb adatai szerint a kínai lakosság negyede egy egyszerű megfázást is antibiotikummal kezel, egy átlagos kínai évente mintegy 140 g (!) antibiotikumot fogyaszt, ami az amerikai átlag tízszerese.

Túlzott antibiotikum-használat - Kínában

A lakosság mintegy fele halmoz fel készleteket ezekből a gyógyszerekből, ugyanakkor csupán alig 40% olvassa el a betegtájékoztatót, vagy érdeklődik a lehetséges mellékhatásokról.

A köznép tájékozatlansága mellett a helyzetet az orvosok nyereségvágya is rontja, ők ugyanis gyakran a gyógyszerfelírásból hajtanak hasznot maguknak. A probléma odáig mélyült, hogy a kínai kórházakba bekerülő betegek csaknem 70%-a antibiotikumot kap, miközben Egészségügyi Világszervezet (WHO) statisztikái szerint a globális arány nem éri el a 30%-ot. Az operációra kényszerülők több mint 95%-a antibiotikumos kezelést kap Kínában - kongatta meg a vészharangot statisztikáival az egészségügyi minisztérium.

Az antibiotikumok túlzott és indokolatlan használata rezisztencia kialakulását eredményezi, az ellenálló kórokozók elterjedése, mutálódása pedig multirezisztens szuperbaktériumok megjelenéséhez vezet. Ahogyan arról tavasszal a Hszinhua hírügynökség egy összeállításában beszámolt, 2010-ben 128 kínai kórházból több mint 270 ezer mintát gyűjtöttek be a kutatók, amelyeket megvizsgálva kimutatták: egyes baktériumok ellenálló képessége a 80%-ot is eléri. A WHO statisztikái szerint a tbc-ben szenvedő kínaiak csaknem 7%-a gyógyszer-rezisztens, miközben a globális átlag 2% körül alakul.

A központi vezetés tavaly nyár óta az antibiotikumok használatának szabályozásával próbálkozik a helyzeten változtatni. Ennek első lépéseként drasztikusan csökkentették a lakosság által megvásárolható, valamint a kórházak által használható antibiotikumok számát. Emellett szabályozták, hogy a kórházban ápolt betegeknek legfeljebb 60, a járóbetegeknek 20%-a kaphat antibiotikumos kezelést.

A szakemberek ugyanakkor arra figyelmeztetnek: a problémát az egyes emberek szintjén kell kezelni, vagyis a központi szabályozás mellett az antibiotikum-használatot érintő, lakosságnak szóló felvilágosító kampányokra és tájékoztató előadásokra lenne szükség.

Forrás: MTI