Ezeket látta már?

Vérhígítót szed? Ősztől a négyszeresére is drágulhatnak a vérhígító gyógyszerek

gyógyszer, vérhigító

A vérrögképződést gátló gyógyszerek elképesztő módon megdrágulhatnak októbertől.

A kórházakban is gyakran használt szerekről van szó, és a covid járvány óta a patikában is sokan keresik a vérhígítókat a vérrögképződés megelőzése miatt.

Miért drágulhatnak a vérhígító gyógyszerek?

A Napi.hu írt arról, hogy 2022 októbertől a heparint tartalmazó készítmények a mostani 678 és 3393 forint közötti árról 200-450 százalékkal is drágulhatnak. A vérhígítók 4500, a terápiás készítmények 15 600 forintba kerülhetnek ősztől.

A drágulás oka az, hogy a NEAK (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő) úgy alakítja át a támogatási rendszert, hogy nem veszi figyelembe a készítmények heparontartalmát, azonos támogatást ad a szerekre.

A lapnak nyilatkozó szakértők szerint az új támogatási rendszer olyan gyógyszerek esetében lehet jó megoldás, ahol van árverseny, azonban a vérhígítók esetében nem, ugyanis ott nem áll fenn árverseny. Ráadásul akik nagyobb testsúllyal rendelkeznek, azoknak jó eséllyel többet kell majd fizetniük, ugyanis testsúly alapján is adagolják ezeket a készítményeket. Hozzátették, hogy pont emiatt sérülhetnek a betegjogok, lehetnek olyanok, akik kiszorulhatnak az ellátásból, mert nem tudják majd megfizetni gyógyszereket.

Olvasson tovább! Valóban hígítja a vért a vérhígító? A kardiológus elmondja

Mikor van szükség vérhigítóra?

A vérrögök szívinfarktushoz, stroke-hoz, mélyvénás trombózishoz vagy tüdőembóliához is vezethetnek. A veszélyes vérrögök kialakulásának megakadályozását célzó gyógyszerek az antikoagulánsok, vagyis véralvadásgátlók, közismert nevükön vérhígítók.

Valójában ezek a klasszikus gyógyszerek valójában nem teszik hígabbá a vért, de csökkentik az alvadási képességét azáltal, hogy blokkolják a K-vitamin-függő alvadási faktorok kialakulását. (Az új típusú antikoagulánsok hatásmechanizmusa ettől eltér, és nagy előnyük, hogy nem igényelnek olyan szoros orvosi kontrollt, hátrányuk viszont a magasabb áruk.)

A legrégebbi, hatékony antikoagulánsok (legismertebb közülük a Warfarin) ugyanis rendszeres vérellenőrzést tesznek szükségessé, és bizonyos megszorításokkal is járnak. A kardiológus előírása szerint az esetek nagy többségében az ilyen gyógyszert szedőknél javasolt a hatáserősséget mérő, úgynevezett INR-érték 2-3 közötti tartása (kivéve a műbillentyűvel élő betegeket). Éppen ez a feltétel az, ami miatt rendszeresen vérelemzésre, és ez eredmény alapján elrendelt, akár változó dózis szedésére van szükség. Már csak ez a fajta variabilitás is szükségessé teszi a rendszeres kardiológiai kontrollt.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: EgészségKalauz