Gyógytorna a mindennapokban

#gyógytorna #terápia #Testmozgás
2012.07.25. Módosítva: 2015.11.04.

Az elmúlt években köszönhetően az egészséges életmód térhódításának egyre több mozgásforma és a test harmóniába hozását segítő lehetőség áll rendelkezésünkre, ahhoz, hogy a testet és a lelket megfelelő állapotban tartsuk. Egészséges , probléma-, és fájdalommentes ízületekkel és izmokkal könnyedén találhatunk olyan sportot és mozgásformát amely változatos erősítéssel és nyújtással egyaránt segíti a test aktív állapotának megtartását. Sok esetben viszont olyan fájdalmak és panaszok jelenthetnek akadályt a mozgásban amivel a sport, de még a mindennapi mozgások is nehezítetté válnak. A gyógytorna olyan mozgásforma amelynek segítségével az ízületek védelmével, célirányosan egyénre szabottan és hatékonyan állítható össze az izmok nyújtása, vagy erősítése aszerint, mely izomcsoportnak mire van szüksége.

Tény, hogy a gyógytorna alapvetően már meglévő mozgásszervi betegségek kezelésére hívatott leginkább, de nagyon fontosnak tartom a megelőzésben játszott szerepét is. Egy, a gyógytornász által állapotfelmérés keretében történt vizsgálat után olyan személyre szabott torna állítható össze amivel megelőzhetőek a várható problémák, a meglévőek pedig hatékonyan és tartósan gyógyíthatóak, kezelhetőek.

A legtöbb esetben a gerinc valamely szakasza, főképp a derék területe, vagy a körülötte lévő izmok jelezhetnek problémát, de előfordul a vállban, vagy csípőben jelentkező fájdalom is, ezek akár sport, vagy rendszeres mozgás után okoznak panaszokat.

A gyógytorna olyan koncentrált izommunkára késztet, amely a komfortzónában dolgozó izmokat és a mozgáspálya középrészén mozgó ízületeket egy nagyobb és több erőt kívánó mozgásba vezeti, ezáltal felismerve tényleges izomerőnket és ízületi mozgásterjedelmünket. Sokan a gyógytorna gyakorlatok során szembesülnek egyensúlyi-, vagy koordinációs helyzetben történő gyengeségükkel és korlátaikkal.

Ezek a tényezők egy jól összeállított mozgássorral és a gyógytornász kontrolljával hatékonyan orvosolhatóak a probléma okától függően akár véglegesen is. Változatos és az izmok mozgását tovább fokozó tornaeszközökkel tovább színesíthető az egyébként amúgy is változatos paletta amellyel a gyógytorna lehetőségünkre áll.

A mindennapok során végzett munka és tevékenység észrevétlenül terheli a testet, az évek során egymásra rakódott izomfeszülések pedig kopásokat, deformitásokat, fájdalmas mozgást eredményezhetnek.

A tünetek általában észrevétlenül és lassan alakulnak ki, mikorra megjelennek már nehezebb a gyógyításuk és kezelésük. Leginkább érintett csoport az ülőmunkával foglalkozóak, akik napi szinten extrém módon terhelik a gerincet, az aszimmetrikus tartás és ülés következtében pedig a csípő ízületet is.

Masszázsterápiával és időszakos kezelésekkel némileg enyhülést mutatnak a panaszok, de a tartós eredményhez ez sajnos nem elég. Kizárólag a rendszeres, célirányos gyakorlatsor nyújt megoldást. Ezek a gyakorlatok segítenek a fáradt és kötött izmok fellazításában, a beszűkült ízületek megolajozásában a szellemi frissítésben!

A jelen helyzetben amikor a fizikai és mentális terhek a mindennapok során egyre fokozódnak szem előtt kell tartanunk önmagunk karban tartását és az egészség fenntartását. Hiszem, hogy mindenkiben ott a szándék a teljesség és az egészség lehető legmagasabb fokának megéléséhez. Ez nem mehet testtudat és test-nevelés nélkül az ehhez szükséges első lépés pedig az aktív mozgás!

Kívánok mindenkinek örömben gazdag, mozgással teli napokat!

Pap Andrea gyógytornász

Forrás: EgészségKalauz