Ezeket látta már?

Gyógytornák: nyaki problémák a helytelen testtartás miatt

Nyaki problémák a helytelen testtartásból kiindulva? A nyak problémája összetett és sokféle tünetet okozhat! Előljáróban megjegyezzük, hogy a hatékony kezeléshez mindig ki kell derítenünk, hogy milyen eredetű az elváltozás.

Lehet gond csak az izmokban, lehet degeneráció a nyaki gerinc szerkezetében, lehet, hogy izomegyensúly felbomlásról beszélhetünk, tehát a test aszimmetriája miatt kialakul egy elhúzó erő ami a vállakon keresztül a nyak helyzetét is befolyásolja.

A test helytelen tartása a hátsó nyakizmok feszülésével a fej hátra billenésével a nyaki gerinc ívét fokozza, a nyakizmok feszesek, kötöttek lesznek és a nyak mozgását egyre inkább beszűkítik.

Az első panasz általában a nyak-váll húzó fájdalma, kellemetlen érzés ha sokáig lefelé vagy felfelé nézünk.

A számítógép előtt ülve zsibbadás keletkezik a vállban, lapocka körül, esetleg közvetlenül a nyaki területen.

Üléskor és álláskor is jellegzetes az előre kitartott fej, általában a vállak előre "esése" kíséri.

Az ok tulajdonképpen az, hogy bizonyos izmok túlfeszültek, más izmok pedig túl lazák, így a test helyzete valamilyen irányba elhúzódik a megfelelőhöz képest.

Ebben az esetben, amennyiben még nincs szerkezeti elváltozás (pl: nyaki gerincsérv, vagy csigolya deformitás) egy tónus helyreállítással, az izomcsoportoknak megfelelő tornával, tartásjavító gyakorlatokkal a helyzet jól kezelhető. Emellett fontos, hogy a mindennapi életben tudatosan megfelelő helyzetben tartsuk a törzset és fejet, vagyis segítsünk a testünknek a megfelelő terhelés elosztásban!

Gyógytornák: nyaki problémák a helytelen testtartás miatt
Gyógytornák: nyaki problémák a helytelen testtartás miatt

Jó gyakorlást kívánok!

Pap Andrea gyógytornász

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához