Ezeket látta már?

Agyvérzés után: tanácsok a beszédrehabilitációhoz a hozzátartozóknak

demencia, agyvérzés, beszédzavar

A kommunikáció, a beszéd nem csupán a szavak megformálását, kimondását jelenti. A beszéd képességének teljes vagy részleges elvesztése rendkívül frusztráló lehet a beteg számára. Hogyan támogathatják a felépülésben a hozzátartozók?

 • Lehet, hogy nemcsak az agyvérzésen átesett betegnek, de nekünk, hozzátartozóknak is új kommunikációs módszereket kell megtanulnunk. Segítsük az érintett felépülését azzal, hogy mi is begyakoroljuk a használt segédeszköz vagy módszer használatát, értelmezését. Minél gördülékenyebb közöttünk a kommunikáció, annál jobban csökkenthetjük a beteg frusztrációját, javíthatjuk a gyógyulási esélyeket!
 • Vegyünk részt legalább egy beszédterápiás foglalkozáson, és egyeztessünk a rehabilitációt végző szakemberrel az esetleges otthoni gyakorlatokról!
 • Sok hozzátartozó hajlamossá válhat arra, hogy a minimálisra csökkenti a kommunikációt a beteggel, mert túlságosan nehézkesnek és lassúnak tartja, vagy zavarja, idegesíti hogy a másik egyébként sem tudja kifejezni magát. Van, akit a jó szándék vezérel, mert úgy gondolja, a kommunikáció kifárasztja, elkeseríti a beteget, így aztán kerüli azt. Ez azonban kifejezetten káros a beteg szempontjából! Egyrészt, magányosnak és elhanyagoltnak érezheti magát, másrészt, nincs lehetősége a gyakorlásra. Pedig minél többet gyakorol a beteg, annál jobb esélyei vannak a felépülésere! Próbáljuk meg minden beszélgetésbe bevonni a beteget, még akkor is, ha csak az időjárásról csevegünk.
 • Legyünk türelmesek! Idővel valószínűleg javulni fog a beteg kommunikációja, még akkor is jobban meg tudjuk majd érteni egymást, ha nem nyeri vissza korábbi képességeit. Ez azonban hosszú folyamat.
 • Bár a kommunikáció rendkívül fontos eleme az emberek közötti kapcsolat fenntartásának, megerősítésének, de nem az egyetlen. Egy stroke-os betegnek már az komoly segítség lehet, ha együtt vagyunk vele, még akkor is, ha nem beszélgetünk. Keressünk olyan elfoglaltságokat, melyeket együtt végezhetünk, de mégsem kell hozzá folyamatosan csacsogni. Ilyen lehet a főzés, vagy a társasjátékozás, kártyázás, kirakózás. Ez utóbbi a finom motorikát, a memóriát, a térlátást és egyéb kognitív képességeket is fejleszti. Ma már olyan, könnyen kezelhető, nagyobb darabokból álló kirakókat is vásárolhatunk, melyeket kifejezetten az idősebbeknek, rosszabbul látóknak, bizonytalanabb szem-kéz koordinációval bíróknak fejlesztettek ki.
 • Ha kommunikálunk a beteggel, igyekezzünk kizárni a zavaró tényezőket! Ne sürgessük a másikat, ne szakítsuk félbe (még akkor sem, ha unalmasnak vagy idegesítőnek tartjuk, ahogy beszél), hagyjuk, hogy a saját tempójában haladjon. Ne fejezzük be helyette a szavakat, mondatokat, vagy találgassuk, hogy mit is szeretne mondani a másik.
 • Egyértelműen jelezzük, ha nem értünk valamit, kérdezzünk vissza, és adjunk neki visszajelzéseket!

Agyvérzés után arctorna és okostelefon a kommunikációs képesség visszaépítéséért

 • Lehetőség szerint egyszerre csak egy témával foglalkozzunk. Ne csapongjunk beszélgetés közben! Tegyük egyértelművé, ha egyik témáról a másikra váltunk.
 • Tegyünk fel olyan kérdéseket is, melyekre tudjuk a választ! Nem az a cél, hogy vizsgáztassuk a másikat, hanem hogy erősítsük a másik önbizalmát, gyakoroljuk a beszédet, a kommunikációt.
 • Ne csak a kommunikáció verbális részére, vagyis a beszédre koncentráljunk! Legalább olyan fontos lehet az érintés, az arckifejezések vagy a szemkontaktus! Beszélgetéshez üljünk kéznyújtásnyi távolságra a másiktól, fogjuk meg a kezét, nézzünk a szemébe!
 • Nyugodtan használjunk segédeszközöket vagy egyedi módszereket a kommunikációhoz! Mutogassunk, rajzoljunk mi is! Még az is előfordulhat, hogy énekelve, dúdolva könnyebben kommunikál a stroke-on átesett beteg.
 • Kérjünk (nem verbális) megerősítést egy-egy kérdés után. Előfordulhat például, hogy bizonyos zavaroknál az érintett nem azt mondja, amit valóban gondol, például nemet igen helyett. A hüvelykujj felfelé vagy lefelé fordításával egyértelműbbé tehetjük a választ.
 • Ne feledjük, a kommunikációs képességek zavara nem az intelligencia zavara!
Forrás: EgészségKalauz