Ezeket látta már?

Fizioterápia, ergoterápia, logoterápia: így segítenek a rehabilitációban

fizioterápia, ergoterápia, logoterápia rehabilitáció

A rehabilitáció hatékony kiegészítője a gyógyszeres terápiának.

Számos olyan betegség, baleset van, ami miatt funkcióvesztés következhet be. Agyvérzés miatt lebénulhat a test egyik oldala, daganatos betegség miatt sérülnek a beszédképzéshez szükséges szervek, diabétesz miatt amputálni kell az egyik végtagot. Ilyenkor a rehabilitáció segítségével részben vagy egészben visszanyerhetőek, helyreállíthatóak, esetleg pótolhatóak az adott funkciók. Természetesen, kevésbé súlyos esetekben is szükség lehet rehabilitációra, például egy sportsérülés, agyrázkódás után. Az is gyakran előfordulhat, hogy a születéstől meglévő probléma okozza a (teljes vagy részleges) funkcióvesztést.

A rehabilitáció gyakran fekvőbeteg-intézményben, kórházban kezdődik, pl. egy beavatkozás után, folytatódhat azonban az intézményből való kikerülés után is, akár az érintett otthonában. A rehabilitácó éppen ezért rendkívül fontos eleme az otthoni ápolásnak: sok esetben mi magunk, laikus hozzátartozók is tudunk segíteni a gondozottnak, de a rehabilitációt végző szakemberek munkája létfontosságú lehet a felépülésben. A rehabilitációt gyakran nem egyetlen szakember, hanem egy rehabilitációs csapat végzi, minden esetben egyedileg határozzák meg, milyen módszerekre, fejlesztésre van szüksége az adott betegnek. A rehabilitáció gyakran nagyszerű, hatékony kiegészítője a gyógyszeres terápiának, és sokszor többféle módszert is alkalmaznak párhuzamosan.

Fizioterápia

Közhelynek tűnhet az ókori görögöket emlegetni, azonban a fizioterápia alapjait éppen ők fektették le. Már több száz évvel ezelőtt megfogalmazták, hogy a mozgásnak, a masszázsnak, a fürdőzésnek milyen jótékony hatásai vannak az egészségünkre. A fizioterápia a természeti energiákat, illetve a test saját erejét felhasználó módszerek összessége. Elsődlegesen a fizikai funkciók, az erőnlét, a mozgás és mozgékonyság, az izomerő, hajlékonyság fejlesztését, helyreállítását célozza. Szinte minden egészségügyi probléma esetén használható a fizioterápia valamely altípusa a beteg állapotának javítására, a betegség progressziójának lassítására vagy megállítására. A leggyakrabban műtétek, sérülések, neurológiai betegségek, agyvérzés után alkalmazzák. Olyan krónikus problémák esetén is nagy segítséget jelenthet, mint a sokízületi gyulladás, a COPD, a cisztás fibrózis, a csontritkulás vagy az inkontinencia.

A fizioterápias módszerek közé tartozik (a teljesség igénye nélkül) a gyógytorna s a gyógymasszázs, a hidro- és balneoterápia (melyek a víz, gyógyvíz erejét használják ki), a termo- és fototerápia (hő- és fényterápia), az elektrostimulációval vagy ultrahanggal végzett terápia. Különleges, komplex fizioterápiás rendszernek tekinthető a Pető-módszer is.

A mellkas vagy légzési fizioterápia célzottan a légzés megkönnyítésével, a légutak megtisztításával, a mellkas mobilizációjával, az izmok és az állóképesség fejlesztésével foglalkozik, és rendkívül fontos eleme a krónikus légzőszervi betegségek (COPD, cisztás fibrózis) terápiájának, illetve a tartósan ágyban fekvő, idős betegek rehabilitációjának. Ezeknél a problémáknál sérülhetnek a tüdő öntisztító funkciói, a tüdőben felgyűlhet a váladék, ami megnehezíti a légzést és jelentős mértékben megnöveli a fertőzések rizikóját. A különböző, mozgáson vagy mozgatáson alapuló gyakorlatokkal, légzőgyakorlatokkal, inhalációval, a mellkas célzott ütögetésével, vibrációval végzett rehabilitáció segít megszabadulni a felgyűlt váladéktól, javítja a légzésfunkciót és ezzel az életminőséget is.

Ergoterápia

Az egroterápia legfontosabb célja, hogy az érintett olyan önálló legyen, amennyire csak lehetséges, ezt pedig a hétköznapi feladatok meg- vagy újratanításával éri el. Ezek közé tartozhat az öltözködéstől, mosdóhasználattól és testápolástól kezdve az ételkészítésen át az autóvezetésig szinte minden, egyszerű vagy legalábbis annak tűnő tevékenység. Rendkívül fontos a páciens egyéni képességeinek, igényeinek, lehetőségének felmérése, és az ezekhez való igazodás. Ergoterápiára lehet szüksége azoknak, akik hosszú, súlyos betegség, baleset után térnek vissza a munkahelyükre. Bizonyos krónikus mozgásszervi vagy idegrendszeri problémák (sokízületi gyulladás, szklerózis multiplex, agyvérzés) esetén újra be kell gyakorolni, újra meg kell tanulni a korábban automatikus mozdulatokat, akár úgy, hogy a megváltozott képességekhez is igazodjanak. Az ergoterápia nagy hangsúlyt fektet a kézügyesség, a finom motorika fejlesztésére.

Az ergoterápia altípusának is tekinthető, amikor a különböző segítő eszközök használatát tanulja meg vagy gyakorolja be a páciens. Ilyen segítő eszköz lehet a kerekesszék, a végtagprotézis vagy a járókeret is.

Logoterápia

A logoterápia a (megmaradt) beszéd és hangképzés fejlesztését célozza, tehát olyanoknak segít, akik teljesen vagy részben kommunikációs problémákkal küzdenek. A logoterápia bizonyos típusával szinte mindenki találkozott már életében, hiszen ez a rehabilitációs módszer segít az óvodás gyerekeknek megszabadulni a beszédhibáktól. Mivel a beszéd - és hangképzés rendkívül összetett folyamatok, sok ponton sérülhet ez a folyamat, így a beszédterápiára is számos esetben szükség lehet. A beszédképzés zavarainak lehetnek idegrendszeri okai - például agysérülés vagy agyvérzés után -, de fizikai problémák is okozhatják ezeket, int például a szájüreget, garatot, hangszálakat érintő daganatos betegség, vagy az annak gyógyítását célzó műtét.

A logopédus, beszédterapeuta szakember segíthet a helyes hangképzés és artikuláció (újra-)tanulásában, a szókincs bővítésében. Bizonyos esetekben alternatív kommunikációs módszerek elsajátítására, a hang- és beszédképzést támogató eszközök használatának begyakorlására is szükség lehet.

Hogyan és mikor vehető igénybe szanatóriumi ellátás?

A törvényben meghatározottak alapján:

  • sérülést követően egy alkalommal egy éven belül;
  • idegi vagy szív- és érrendszeri megbetegedések utáni véglegesnek tekinthető állapotok esetén a megbetegedést követő egy éven belül;
  • nagyízületi protézisek, illetve egyéb helyreállító műtéteket követően 3 hónapon belül;
  • nagyízületi vagy sokízületi idült gyulladásos betegségben szenvedők, súlyos fogyatékosságot* jelentő elváltozások esetén az állapotromlást követő fél éven belül.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ne hagyja, hogy az időskor a betegségekről szóljon! Így változtasson szokásain

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

gyógytorna

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához