Mindenki ezt nézi most!

Otthonápolás: ezekre figyeljünk a gyógyszerezés során

Otthonápolás: ezekre figyeljünk a gyógyszerezés során

Mik a legfontosabb lépések, amiket be kell tartanunk azért hogy ne legyen probléma az otthoni gyógyszerezés során? Mit tegyünk, ha az ápoltunk nem akarja bevenni a gyógyszert? Segítünk, hogy könnyebb legyen!

Akár tartósan beteg hozzátartozónkat ápoljuk otthon, akár egy műtét után lábadozik egy szerettünk, esetleg valamilyen fertőző betegség esetén kell gondoskodnunk róla, feladatainkhoz valószínűleg a gyógyszerek adagolása is hozzátartozik majd.

Jegyzeteljünk, rendszerezzünk!

Lehet, hogy csak az alkalmankénti fájdalomcsillapításról van szó, de az is előfordulhat, hogy sokféle gyógyszert kell szednie a gondozottnak. A gondozó feladata, hogy odafigyeljen a gyógyszerezésre, például arra, hogy a gondozott a meghatározott szert a meghatározott időben vegye be, vagy arra, hogy mindig legyen elegendő gyógyszer felírva. De mégis hogyan álljunk neki ennek a bonyolult feladatnak?

Először is, írjuk össze, pontosan milyen gyógyszereket szed a hozzátartozónk, milyen problémára, milyen adagolással. Jegyezzük fel a gyógyszer hatóanyagtartalmát is, sőt akár azt is, hogy milyen a gyógyszer külseje. Az is fontos lehet, hogy milyen speciális utasításokat kell betartani a gyógyszer szedésénél (pl. üres gyomorra kell bevenni), vagy hogy mely szereket nem szabad együtt bevenni! Ezek a jegyzetek nemcsak nekünk jelenthetnek segítséget, de a hozzátartozónkat ellátó egészségügyi szakembereknek, orvosoknak, nővéreknek is. Előfordulhat az is, hogy ideiglenesen másnak kell átadni az ápolási feladatokat, ilyenkor létfontosságúak lehetnek ezek az információk!

Érdemes a gyógyszereket külön tartókban rendszerezni, például az alapján, hogy mikor kell bevenni azokat. Írjuk fel egy papírra a gyógyszerek adagolását, és tartsuk ezt a gyógyszertartóban, hogy mindig követni tudjuk, mikor mit kell bevennie a gondozottnak. A modern technikát is segítségül hívhatjuk, több olyan okostelefonos alkalmazás is elérhető, melyben nyomon követhetjük a gyógyszerszedést.

Akár új, akár régóta szedett gyógyszerről van szó, mindenképpen alaposan kérdezzük ki róla a kezelőorvost és a betegtájékoztatót is olvassuk el! Még akkor is szükségesek ezek a lépések, ha hozzátartozónk jól ismeri a gyógyszert, egyáltalán nem biztos ugyanis, hogy ő pontosan emlékszik a gyógyszerszedési utasításokra.

A következő kérdéseket érdemes feltenni:

 • Milyen gyakran kell bevenni a gyógyszert?
 • Mikor kell bevenni a gyógyszert?
 • Hogyan kell tárolni a gyógyszert? Szükséges-e hűtőben tartani?
 • Éhgyomorra, étkezés közben vagy étkezés után kell bevenni? Ha étkezés után, mennyit kell várni?
 • Van olyan gyógyszer, élelmiszer vagy étrend-kiegészítő, mellyel nem szabad együtt bevenni az adott gyógyszert?
 • Van-e olyan tevékenység, melyet befolyásolhat a gyógyszer? (pl. mert fényérzékenységet okoz)
 • Mennyi ideig kell szedni a gyógyszert?
 • Van olyan tünet, mellékhatás, melyről értesíteni kell az orvost?
 • Milyen veszélyei vannak az esetleges hibás adagolásnak, túladagolásnak?
 • Hogyan és mikor pótolható, ha kimarad egy adag gyógyszer?
 • Van-e lehetőség a gyógyszer helyettesítésére? (pl. ha az adott gyógyszer hiánycikk, helyettesíthető-e egy másik, azonos hatóanyagú készítménnyel)
 • Milyen formákban elérhető a gyógyszer? (előfordulhat például, hogy a gondozott nem tudja lenyelni a tablettát)

Beszélne telefonon egy orvossal? Kattintson IDE!

Ha a gondozott nem akarja bevenni a gyógyszert

Megtörténhet, hogy hozzátartozónk nem akarja bevenni a gyógyszert. Ez rendkívül nehéz helyzet lehet, hiszen nem mehetünk szembe az orvos utasításaival, nem állhatunk le önkényesen a gyógyszerrel, ugyanakkor tiszteletben kell tartanunk a hozzátartozónk döntését is (feltéve, hogy képes megfontolt, józan döntéseket hozni). Igyekezzünk kideríteni, hogy miért utasítja el a gyógyszert!

Esetleg annak rossz íze miatt, vagy mert túl nehezen nyeli le a tablettát? Ebben az esetben kereshetünk más, helyettesítő megoldást. Az is előfordulhat, hogy érzelmi okai vannak, például úgy érzi, a gyógyszertől „elveszíti” magát, eltompul, vagy a gyógyszerezést gyengeségnek tekinti. Próbáljunk meg nyugodtan, türelmesen beszélni vele, és segíteni neki abban, hogy visszaszerezze az irányítás érzését.

Bizonyos gyógyszereknek enyhe, de kellemetlen mellékhatásai lehetnek, vagy allergiás reakciót válthatnak ki. Ezek nagyon sokfélék lehetnek, a szájszárazságtól a bőrviszketésen át a szédülésig, hányingerig. Lehet, hogy valójában nem is a gyógyszerrel van a szerettünknek baja, hanem ezekkel a mellékhatásokkal. Mindenképpen egyeztessünk az orvossal, lehet, hogy egy egyszerű gyógyszerváltással megoldható ez a probléma.

Forrás: EgészségKalauz