Ezeket látta már?

Ne dobja ki a narancshéjat! Így csökkentheti vele a koleszterinszintet

narancs, narancshéj, szívbetegség, koleszterin

Köztudott, hogy a narancs erősíti az immunrendszert, de ezen kívül számos jótékony hatással rendelkezik.

A narancsra ritkán gondolunk úgy, mint gyógyhatású növényre, előnyének a legtöbbször "csak" azt tartjuk, hogy C-vitaminban és rostokban gazdag, és a téli hónapokban hazánkban is könnyen elérhető. De egyre több kutatás foglalkozik a narancs, illetve a benne található hatóanyagok, fitonutriensek előnyös hatásaival. Ezeknek a fitonutrienseknek, vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhetően a rendszeres narancsfogyasztás támogathatja a szervezetünket a káros szabadgyökökkel szembeni küzdelemben, kiváló antioxidáns, és segíthet megelőzni bizonyos krónikus, illetve daganatos betegségeket.

Jótékonyan hat a vérnyomásra is

A narancsban (illetve más citrusgyümölcsökben) gazdag étrend csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. Ezek a gyümölcsök – így a narancs is – folátban, káliumban és C-vitaminban gazdagok, fitonutriensek tucatjait tartalmazzák, így jótékonyan hatnak a vérnyomásra, a koleszterin- és vérzsírszintre, csökkentik a veszélyes (akár trombózist is okozó) vérrögök rizikóját, és segítenek megőrizni a vérerek rugalmasságát.

Ha valaki naponta fogyaszt narancsot vagy más citrusgyümölcsöt, akár 20 százalékkal is csökkentheti az agyvérzés rizikóját. Ráadásul a rostokban és tápanyagokban gazdag narancsot az is beillesztheti az étrendjébe, aki ügyel a súlyára – vagyis ez a citrusgyümölcs az elhízás és az azzal összefüggő betegségek veszélyét is csökkentheti.

Egy, a Journal of the American College of Nutrition című szaklapban megjelent tanulmány szerint a narancsfogyasztás a gyomorfekély csökkent rizikójával is összefügghet: azoknál a felnőtteknél, akiknek magas volt a vér C-vitamin-szintje, jóval ritkább volt a Helicobacter pylori fertőzés. Ez a baktérium felelős a gyomor- és nyombélfekélyes esetek nagy részéért. Azt még nem tudták megállapítani, hogy miként veszi fel a harcot a C-vitamin a H.pylori ellen, de a szakemberek szerint mindenképpen érdemes naponta egy-két narancsot elfogyasztani.

Narancsot a daganatok ellen?

A narancsban található limonoidoknak daganatellenes hatásai is lehetnek. Állatkísérletek, illetve emberi sejteken végzett vizsgálatok során kiderült, hogy a limonoidok segíthetik a szájüregi, bőr-, tüdő-, emlő-, gyomor- és bélrendszeri daganatok elleni küzdelmet, és lassíthatják, megakadályozhatják a daganatos sejtek osztódását.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a narancs "gyógyítja" a rákot, de az eredmények mindenképpen ígéretesek, és a jövőben akár új gyógyszerek kifejlesztésében is felhasználhatják ezeket a tudósok.

Olvasson tovább! Ezért jó, ha sok savanyú káposztát eszik!

A narancs héját se dobjuk ki!

Nem csak maga a gyümölcs, de annak héja is jót tehet a szervezetünknek: a narancshéjban található egyik hatóanyag rendkívül hatékonyan képes csökkenteni a koleszterinszintet.

Ha szeretnénk a narancs ezen előnyös hatását kihasználni, az alaposan megtisztított narancshéjat reszeljük le vagy vágjuk nagyon apróra, és keverjük salátába, salátaöntetbe, joghurtba, gabonakásába, sőt teát és limonádét is ízesíthetünk vele. Ha a narancs héját is fel szeretnénk használni, érdemesebb a bio minősítésű gyümölcsöt választani, melyet nem kezeltek vegyszerekkel.

A narancshéj természetesen nem helyettesítheti a gyógyszereket.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezért érdemes minél több sárgabarackot enni

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

gyümölcsök

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához