Ezeket látta már?

Ezért nem jó ötlet gyümölcslével bevenni a gyógyszert

c-vitamin, gyümölcslé, étrend-kiegészítő, aszkorbinsav

Milyen élelmiszer, milyen gyógyszer hatóanyaggal "akadhat össze"?

Nemcsak bizonyos gyógyszerek nem szedhetők együtt, mert növelhetik vagy csökkenthetik a másik hatékonyságát, hanem jónéhány élelmiszert is kerülni kell, ha gyógyszert szedünk.

A gyógyszerek egymásra hatásához hasonlóan az élelmiszerek és italok fogyasztása is hatással lehet az orvosságokra, főként a hatóanyag felszívódás késleltetése, csökkentése vagy felerősítése révén.

Mi is a gyógyszer-élelmiszer kölcsönhatás?

Gyógyszer-élelmiszer interakció akkor jön létre, mikor az élelmiszer hat az általunk szedett gyógyszer valamely összetevőjére. Ennek következménye, hogy a gyógyszer nem képes elvégezni feladatát az elvárt hatékonysággal. A kölcsönhatás felléphet vényköteles, vénymentes gyógyszerek esetében egyaránt, (pl. a vény nélkül kapható savlekötők, vitaminok vagy vastabletták használatakor is.)

Néhány tápanyag károsan befolyásolhatja egyes gyógyszerek összetevőinek megfelelő "emésztését", csökkentheti vagy felgyorsíthatja annak felszívódását.

Például a gyümölcslevek savtartalma csökkentheti az antibiotikumok – pl. penicillin – hatékonyságát.

Tejtermékek fogyasztása tetraciklin hatóanyagú gyógyszerrel mérsékelheti annak fertőzésellenes hatását. Antidepresszánsokat (ún. MAO gátlókat) veszélyes lehet tiramintartalmú ételekkel vagy italokkal keverni. Ilyenek pl. a sör, vörösbor és néhány sajtféle.

...és a grapefruitlé?

Nem biztos, hogy mindenki tudja, hogy a grapefruitlé jelentős mértékben kölcsönhatásba kerülhet egyes (nem kevésszámú) gyógyszer bevételével. Lássuk mi történik ilyenkor!

A grapefruit, és annak általunk fogyasztott leve igen erős gátlószere (a benne lévő furanokumarin-vegyületek révén) a szervezetben az ún. citokróm (CYP450, CYP3A4 enzimrendszernek.

Ez az enzimrendszer felelős sok esetben a gyógyszerek metabolizmusáért, lebontásáért. 1989-ben ismerték fel e hatást, sajnos előzetesen előfordult néhány haláleset is a "túladagolás" miatt, mivel az egyidejűleg fogyasztott grapefruitlé miatt jóval lassabban bomlottak le a gyógyszerek.

A gyógyszerek leírásaiban, betegtájékoztató szövegeiben mindig történik utalás arra, ha az egyidejű grapefruitlé-fogyasztás nem ajánlott, vagy tilos, itt mindig arra kell gondolni, hogy "egy pohárnyi" még nem jelentős, de napi 1-2 l közötti fogyasztása már komoly zavarokat okozhat a gyógyszerhatásokat, lebomlást illetően!

Némely esetben nem ajánlott a gyógyszer étkezéssel egy időben való bevétele, mert a hatóanyagok így "eltűnnek" az emésztőrendszerben. Ugyanakkor léteznek olyan orvosságok, melyek bevétele kifejezetten étkezéskor javasolt. A gyógyszer használata előtt mindig érdemes megkérdezni az orvost vagy a gyógyszerészt e tekintetben.

Nemcsak az élelmiszerere, de a gyógyszerek mellékhatásaira is figyeljünk! Olvasson tovább!

Mire figyeljünk, hogy elkerüljük a lehetséges gyógyszer-élelmiszer interakciót?

- Olvassuk el az összes utasítást, figyelmeztetést és kölcsönhatás előrejelzést, amelyek a betegtájékoztatóban szerepelnek. Amennyiben valamit nem értünk, érdemes megkérdezni az orvost vagy gyógyszerészt.

- A gyógyszert nagy pohár vízzel vegyük be, hacsak az orvos másképpen nem rendeli.

- Soha ne keverjük a gyógyszert ételbe, vagy szedjük szét a kapszulát (hacsak az orvos másképpen nem rendeli), mert ezzel könnyedén megváltozhat a gyógyszer szervezetre gyakorolt hatása.

- Ne szedjünk egy időben vitamint és más típusú gyógyszert, mert a vitaminok és ásványi anyagok néhány orvossággal együtt alkalmazva problémákat okozhatnak.

- Ne keverjük a gyógyszert forró italba, mert a hőhatás miatt elveszítheti hatékonyságát.

- Soha ne fogyasszunk alkoholt gyógyszer bevételét követően.

Táblázatos összefoglalók

Hatóanyagok, csoportokÉlelmiszerek hatása
Antibiotikumok
Cefalosporinok, penicillinekÉhgyomorra bevéve felgyorsítja a felszívódást.
EritromicinA gyümölcslé és a vörösbor akadályozza a gyógyszer hatékonyságát.
SzulfonamidokNöveli a B12 vitamin hiány kockázatát.
TetraciklinekTerjtermékek csökkentik a gyógyszer hatékonyságát. Csökkenti a C-vitamin felszívódását.
Antidepresszánsok
FluoxetinCsökkentheti az étvágyat, túlzott súlyvesztéshez vezethet.
MAO-gátlókMagas tiramin tartalmú ételek (pl. érett sajtok, feldolgozott húsok, hüvelyesek, bor, sör) magasvérnyomás-krízist idézhetnek elő.
Triciklikus szerekNéhány étel, különösen a hüvelyesek, hús, hal, és magas C-vitamin tartalmú élelmiszerek csökkenthetik a felszívódását.
Vérnyomáscsökkentők, szívgyógyszerek
ACE-gátlókÉhgyomorra bevéve hatékonyabb a felszívódás.
Alfa-blokkolókFolyadékkal vagy étellel bevéve megelőzhető a jelentős vérnyomáscsökkenés.
Antiaritmiás szerekKerüljük a koffeint, mely megemeli a szabálytalan pulzus kockázatát.
Béta-blokkolókÉhgyomorra vegyük be. Az étel, különösen a húsfélék, megemelik a gyógyszer hatását, mely szédülést és alacsony vérnyomást okozhat.
DigitáliszKerüljük a tejtermékeket és a magas rosttartalmú élelmiszereket, melyek csökkenthetik a felszívódást.
VizelethajtókNövelheti a káliumhiány kockázatát.
Hatóanyagok, csoportokÉlelmiszerek hatása
Antibiotikumok
Cefalosporinok, penicillinekÉhgyomorra bevéve felgyorsítja a felszívódást.
EritromicinA gyümölcslé és a vörösbor akadályozza a gyógyszer hatékonyságát.
SzulfonamidokNöveli a B12 vitamin hiány kockázatát.
TetraciklinekTerjtermékek csökkentik a gyógyszer hatékonyságát. Csökkenti a C-vitamin felszívódását.
Antidepresszánsok
FluoxetinCsökkentheti az étvágyat, túlzott súlyvesztéshez vezethet.
MAO-gátlókMagas tiramin tartalmú ételek (pl. érett sajtok, feldolgozott húsok, hüvelyesek, bor, sör) magasvérnyomás-krízist idézhetnek elő.
Triciklikus szerekNéhány étel, különösen a hüvelyesek, hús, hal, és magas C-vitamin tartalmú élelmiszerek csökkenthetik a felszívódását.
Vérnyomáscsökkentők, szívgyógyszerek
ACE-gátlókÉhgyomorra bevéve hatékonyabb a felszívódás.
Alfa-blokkolókFolyadékkal vagy étellel bevéve megelőzhető a jelentős vérnyomáscsökkenés.
Antiaritmiás szerekKerüljük a koffeint, mely megemeli a szabálytalan pulzus kockázatát.
Béta-blokkolókÉhgyomorra vegyük be. Az étel, különösen a húsfélék, megemelik a gyógyszer hatását, mely szédülést és alacsony vérnyomást okozhat.
DigitáliszKerüljük a tejtermékeket és a magas rosttartalmú élelmiszereket, melyek csökkenthetik a felszívódást.
VizelethajtókNövelheti a káliumhiány kockázatát.
Káliumkímélő vizelethajtókHacsak az orvos nem rendeli másképpen, ne alkalmazzunk vizelethatókat káliumtartalmú kiegészítőkkel, vagy sópótlókkal, mert kálium túladagolást okozhat.
Koleszterincsökkentő gyógyszerek
KolesztiraminNöveli a folsav, A-, D-, E- és K-vitamin kiválasztódását.
GemfibrozilKerüljük a szíros ételeket, melyek csökkentik a gyógyszer koleszterincsökkentő hatását.
Gyomorégés-, reflux- és fekélygyógyszerek
SavkötőkSzámos ásványi anyag zavarja a felszívódását. A megfelelő hatékonyság eléréséhez 1 órával étkezés után vegyük be.
Cimeticlin, famoticlin, szukralfátKerüljük a magas fehérjetartalmú ételeket, a koffeint és egyéb gyomorsav növelő termékeket.
Hormonkészítmények
Orális fogamzásgátlókA magas sótartalmú ételek növelik a folyadék visszatartását. Csökkenti a folsav és B6 vitamin felszívódását, ezért ajánlatos ezen táplálékokban gazdag élelmiszereket fogyasztani.
SzteroidokA magas sótartalmú ételek növelik a folyadék visszatartását. Fogyasszunk magas kalcium, K-vitamin, kálium és fehérje tartalmú élelmiszereket.
Pajzsmirigy gyógyszerekA jódban gazdag élelmiszerek csökkentik a gyógyszer hatását.
Hashajtók
Ásványi olajokTúlzott használatával A-, D-, E- és K-vitamin hiány alakulhat kii.
Fájdalomcsillapítók
Aszpirin és erősebb nem-szteroid tartalmú gyulladáscsökkentők (NSAID-ok)Mindig étkezéssel együtt vegyük be, elkerülendő a gyomor-bélrendszeri irritációt. Kerüljük az alkohol fogyasztását, mely növeli a vérzékenység kockázatát. Gyakori használata csökkenti a folsav és C-vitamin felszívódását.
KodeinNöveljük a folyadék- és rostbevitelt, elkerülendő a székrekedést.
Altatók, nyugtatók
Forrás: Egészségkalauz/MTI