Ezeket látta már?

Megfázott, náthás és köhög? Így használja a kamillát?

kamilla, megfázás, nátha, légúti betegségek, gyógynövény, emésztés, puffadás, fertőtlenítő

Milyen esetekben, hogyan használható, mennyi kamilla teát ihatunk egy nap? Itt az Európai Gyógyszerügynökség ajánlása!

A kamilla nyugtató, görcsoldó, szélhajtó, gyomorerősítő, emésztést serkentő, izzasztó, fertőtlenítő, gyomor- és bélbajokat megszüntető - derül ki régi leírásokból. Mindez azonban nem túlzás!

A kamilla egy évszázadok óta ismert gyógynövény, amely napjainkban is a legtöbb ország nemzeti gyógyszerkönyvében szerepel, és ideális esetben a házi patikák része.

Már az ősi civilizációk is használták

Nevezhetjük orvosi székfűnek, katókának, pipiskének vagy bubulykának; a név nem változtat a lényegen: az egyik legismertebb gyógynövényünkről beszélünk. Ez a kamilla.

 • A kamillát (Matricaria recutita L.) már az ókori görögök is javasolták gyógyításra.
 • Dioszkoridész fogfájásra, vese-, máj- és hólyagpanaszokra ajánlotta a kamillát.
 • Hasonlóképpen alkalmazták a kamillát az indiai ajurvédikus orvosok is.
 • Az araboknál is ismert volt a kamilla, ők elsősorban olajos kenőcsökbe keverték azt és bőrgyógyászati panaszok esetén fordultak hozzá.
 • A 16. században pedig szinte minden bajt gyógyítottak a kamillával.

Magyarországon szerencsés helyzetben vagyunk. A kamilla gazdagon tenyészik a hazai, elsősorban az alföldi szikes talajon. Sőt, olyan bővében vagyunk a kamillavirágzatnak, hogy az elmúlt évtizedekben exportálunk is a kézzel, kamillafésűvel (lapátszerű eszköz, az elején fésűszerűen behasogatva) begyűjtött, extra minőségű vagy a géppel betakarított kamillából.

Jó tanács: ha valaki maga gyűjtene be kamillát, olyankor tegye ezt, amikor a virágok már kellőképpen kinyíltak, vagyis a fészkek korongvirágai már sárgák, a fehér szirmok pedig vízszintesen vagy lefelé állnak.

Mire képes a kamilla?

A kamillában található vegyületekhez gyulladáscsökkentő, görcsoldó, illetve helyileg alkalmazva fekélyellenes, nyálkahártya-bevonó hatások kapcsolhatók. Emiatt javasolt légúti vagy bőrgyógyászati fertőzéseknél, szájüregi aftáknál, fogínygyulladásnál, fogzási bántalmaknál, illetve gyomor- és bélgörcsöknél a kamilla kivonatainak a használata. Emellett, a népgyógyászatban a menstruációval járó görcsök oldására is javasolják a kamillás szereket.

Kimutatták, hogy a kamilla kivonatai mérséklik a gyulladást, elősegítik a nyálkahártyák regenerációját, illetve baktériumellenes hatásúak, azaz több kórokozó ellen hatásosnak bizonyulnak. Egyrészt számos baktérium szaporodását gátolják, másrészt pedig képesek a bakteriális méreganyagok semlegesítésére. A kamilla légúti fertőzésekben (nátha, influenza stb.) való alkalmazásának a sikere elsősorban ezekre a tulajdonságaira vezethető vissza.

Mire ajánlja az Európai Gyógyszerügynökség a kamillát?

Tekintve az évszázadok óta rendelkezésre álló ismeretanyagot, amely folyamatosan bővül új tudományos ismeretekkel, az Európai Gyógyszerügynökség szakemberei (EMA HMPC) szerint a kamilla használata a következő esetekben javasolható:

 • enyhébb gyomor- és bélrendszeri panaszok, köztük például a puffadás és enyhébb bélgörcsök kezelése;
 • a nátha tüneteinek enyhítése;
 • a szájüregben és a garattájon kialakult kisebb fekélyesedések (pl. afta), gyulladások kezelése;
 • bőrirritáció kezelése, a végbélnyílás és a nemi szervek környékén fellépő bőrtünetek kezelése, ha az orvos jóváhagyta a kamilla használatát;
 • enyhébb bőrpanaszok, bőrgyulladások (pl. napégés), felületes sebek és kisebb kelések, pattanások kezelése.

Bár az Európai Unió gyógyszerügynökségének ajánlásaiban nem szerepel, egyre többen használják a kamillát, a benne található apigeninre visszavezethetően szorongásoldóként. Az apigenin ugyanis hasonló módon hat a szervezetben, mint a szorongást oldó szintetikus benzodiazepinek.

A szárított virágzat vagy a kamillaolaj is alkalmazható

A kamilla virágai 0,5-1,5 % illóolajat tartalmaznak, emellett számos egyéb hatóanyag (kumarinok, flavonglikozidok, nyák stb.) is található bennük.

Az illóolaj fő komponense az alfa-bizabolol és a kamazulén. Mindkét vegyület gyulladáscsökkentő hatású. Ne csodálkozzon senki azon, hogy a kamilla olaja vagy a kamillaolajos kenőcsök kék színűek! Mindez a vízgőzdesztilláció során az olajba jutó kamazulénnek köszönhető.

Milyen formában alkalmazható a kamilla?

A „klasszikus” kamillateán kívül kenőcsök, fürdőadalékok, öblögetők, gargarizálószerek, ecsetelők, száraz kivonatok (kapszulázott porok) is készíthetők a kamillából. Arra azonban mindig ügyelni kell, hogy csak megbízható forrásból származó virágzatot vagy olajat vásároljunk!

Variációk a kamillára, avagy házi patikai receptek - mindenkinek

Savas gyomorbántalmak vagy a náthával együtt járó torokfájás és száraz köhögés esetén is jó szolgálatot tehet a kamillatea:

 • 1 púpozott evőkanálnyi kamillavirágzatot kell tenni 1 csészényi forró vízbe, majd lefedve állni hagyni 10 percen át. Leszűrést követően fogyasztható a tea; naponta 3-4 adag javasolt.
 • Készíthető a kamillából ülőfürdő, vagy szimplán beleszórható a szárított kamillavirágzat a fürdővízbe.
 • A kamilla kivonatai, illóolaja jótékony hatású lehet krémekben, kézkrémekben, testápolókban vagy fogkrémekben is.
 • Náthás időszakban pedig nem csak teaként, de inhalálva is használható a kamillavirágzat.

A XXI. század meglepően kreatív a kamilla kapcsán:

A mézes kamillatea jégkrémöntő formákban való lefagyasztása és ínypanaszok esetén történő nyalogatása mellett a smoothie-ba kevert kamillavirágzat ötlete is felmerült a kamilla jótékony hatásainak a kiaknázása kapcsán.

A rendelkezésre álló tapasztalatok alapján a kamillás készítmények kismamáknál és szoptató anyáknál is használhatók.

Vigyázat, a kamilla allergizálhat is!

A kamilla alkalmazása során, mint bármely más gyógynövénynél is, előfordulhat allergiás reakció. Noha az allergiás reakció (pl. bőrkiütések megjelenése) nem gyakori, a kamillát olyan elterjedten és olyan sokan használják, hogy viszonylag nagy számban fordul elő ilyen jellegű allergiás reakció.

Elsősorban emiatt, vagyis a potenciális allergizáló tulajdonság miatt szorult háttérbe az a gyakorlat, hogy a szemet érintő panaszok (pl. kötőhártyagyulladás, csipásodás) esetén kamillateával átitatott vattapamatot helyezzenek a becsukott szemhéjra.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

kínai gyógyászat

Forrás: ema.europa.eu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához