Ezeket látta már?

Manukaméz: ne csak egye, kenje! Bőrfertőzés ellen is bevethető

manukaméz, méz, bőrfertőzés, antibakteriális

KUtatók a manuka mézet hatásosnak találták súlyos bőrfertőzések ellen is.

Egy különleges ausztrál mézfajta, a manukaméz a bőr baktériumfertőzései ellen is hatásosnak bizonyult - számolt be róla a Scientific American című ismeretterjesztő portál.

Manukaméz: antibakteriális hatás bőrfertőzés ellen

A méz antibakteriális tulajdonságait évszázadok óta felhasználja az ember. Ki ne ivott volna már mézes teát vagy tejet torokfájására? Most azt mutatták ki kutatók, hogy egyes esetekben még az antibiotikumoknál is jobb lehet a hatása.

Műtétet vagy bőrsérülést követően sok egyébként ártalmatlan, bőrön élő baktérium fertőzheti meg a sebhelyet. Igen gyakran van jelen a Streptococcus pyogenes nevű baktériumtörzs, amely nehezen gyógyuló sebekhez vezet, mert biofilmet hoz létre.

Sarah Maddocks és kutatócsoportja kísérleteiben megállapította, hogy a manukaméz a bőrön alkalmazva sikeresen akadályozza meg a biofilm kialakulását. Laboratóriumi tesztekben a manuka a bakteriális sejtek többségét elpusztította.

Manukaméz: a baktériumok nem válnak rezisztensé vele szemben

A kutatások azt is megmutatták, hogy a baktériumok nem alakítanak ki rezisztenciát a manukaméz esetében. A kórházi eredetű fertőzések egyre gyakrabban fordulnak elő, és egyre több baktériumtörzs válik ellenállóvá a szokásos antibiotikumokkal való kezeléssel szemben. Amennyiben a manuka a klinikai kipróbálásban is hatásosan előzi meg a sebfertőződést, a későbbiekben antibiotikum helyett akár mézzel is kezelhetik sebeinket. A tanulmányt szerzői a Microbiology című szakfolyóiratban ismertették részletesen.

Mi lehet a manukaméz hatása mögött?

A szakirodalom foglalkozik a mézek, és különös tekintettel a manuka névvel illetett méz antibakteriális hatásával. Elsősorban annak metilglioxál tartalma miatt valószínűsíthető a baktériumellenes hatás, de más vegyületek is hatnak, mivel a metilglioxál hatástalanítását követően is fennmaradt a baktériumellenes hatása a vizsgálatban kipróbált méztermékeknek. További vizsgálatok szükségesek ezirányban.

Ezek a legerősebb, legjobb gyógynövények sebekre, gyulladásra - olvasson tovább!

Hogyan hat általában a bőrre a méz?

Ha sebet akarunk halványítani, keverjünk össze azonos arányban mézet és olíva- vagy kókuszolajat, majd ezzel a keverékkel alaposan kenjük be az érintett területet. Tegyünk egy meleg vízbe mártott és alaposan kifacsart törülközőt a területre, és hagyjuk rajta addig, míg ki nem hűlt. Végül langyos vízzel öblítsük le a bőrünket. Naponta egy-két alkalommal ismételjük meg, legalább egy héten keresztül.

A pattanások legtöbbje hormonális okok miatt alakul ki, de az is előfordulhat, hogy a bőrön elszaporodó baktériumok is hozzájárulnak a megjelenésükhöz. A mézben lévő tápanyagok egészségesebbé, ragyogóbbá tehetik a bőrt, hatóanyaga pedig gyulladáscsökkentő. A legegyszerűbb, ha a mézet közvetlenül rákenjük a pattanásos területre, majd 20-30 perc után langyos vízzel lemossuk az arcunkat.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához