Ezeket látta már?

Húsevő baktérium okozta fertőzés (szöveti nekrózis)

2014.02.07. Módosítva: 2015.11.04.

Orvosi kifejezéssel ún. nekrotizáló szöveti fertőzés, mely ritka és igen súlyos baktérium-okozta fertőzést jelent. Károsítja a bőrt, az izomszövetet, és a mélyebben fekvő szöveti részeket egyaránt. A nekrotizálás szó maga arra utal hogy valami – itt adott esetben a test szövetei – elhalnak a folyamat végén.

Mi okozhat ilyen fertőzést?

Húsevő baktérium okozta fertőzés (szöveti nekrózis)

Számos baktérium okozhat ilyen mélybe hatoló szövetelhalást. Talán az egyik legismertebb ezek között a "húsevők" között a Streptococcus pyogenes. Az elhalást okozó fertőzés úgy jöhet létre, hogy a baktérium egy kisebb sérülésen, vagy (orvosi) bemetszést követően bekerül a szervezetbe. (Ez egyben azt is jelenti, hogy sajnálatos módon kórházi fertőzés is lehet.) A baktérium gyors szaporodásnak indul, toxinokat, méreganyagokat bocsát ki, amelyek:

közvetlen szövetelhalást okoznak,

gátolják a szöveti keringést,

bomlástermékeket bocsátanak a szövetekbe, ami még jobban felgyorsítja a baktérium-szaporodást, és akár sokkos állapot kialakulásához vezethet.

Melyek a jellemző tünetek?

Az első jel a bőrön megjelenő kisebb, vöröses, fájdalmas folt, duzzanat. Ez viszonylag gyorsan átalakul igen fájdalmas bronz-bíborvörös színű folttá, mely gyorsan növekszik. A folt központja megfeketedik, elhal. A bőr megnyílik, váladékozik. A seb olyan gyorsan terjed, hogy órák alatt zajlik le mindez (!) Jellemző tünet lehet a fáradékonyság, rossz közérzet, láz, izzadás, hányinger, szédülés, általános gyengeség végül sokkos állapot. Kezelés nélkül gyorsan beáll a halál.

A szöveti nekrózis diagnózisa

Már a beteg megtekintése is jellegzetes lehet, a bőr és a szövetek állapota. A beteget gyakran a sebész a műtőben diagnosztizálja... Segíthetnek képalkotó módszerek, pl. CT-vizsgálat. Vérkép, szöveti (gyors) biopszia is pontosíthatja a diagnózist, mely baktérium okozta a súlyos fertőzést.

Kezelés

Erős (orvosi kifejezéssel élve "páncélszekrény") antibiotikumokkal történő kezelés, azonnal, és intravénás úton. Műtét is szükséges általában a fertőzött területek megnyitásához, és az elpusztult szövetek eltávolításához. Egyes esetekben segíthet még a betegnek adott, donortól származó immunglobulin (antitestek) beadása a fertőzés leküzdésére. Bőrszöveti graft (átültetett szövet) alkalmazása is szükséges lehet a fertőzés leküzdése után. Ha valamelyik végtag fertőződik, felmerülhet az amputáció szükségessége. Ha a kitenyészett baktérium anaerob (oxigén-kerülő), akkor alkalmazható a hiperbár oxigénterápia néven ismert kezelési eljárás is.

Prognózis, életkilátások

milyen a beteg általános állapota

milyen gyorsan történt a diagnózis

melyik baktérium/ok okozták a fertőzést

milyen gyorsan terjed a fertőzés

hatásosak-e az antibiotikumok

E betegség szövődménye, késői következménye a nagykiterjedésű hegképződés, deformitások kialakulása. Magas a halálozási arány, még a nagyon erős antibiotikumokkal végzett agresszív kezelés ellenére is. A kezeletlen fertőzés gyorsan terjed, a beteg meghal.

A szöveti nekrózis szövődményei

A fertőzés helyi terjedése, előrehaladó szövetkárosodás

Szervekbe terjed a fertőzés, vérmérgezés (szepszis) és sokk alakulhat ki

Hegképződés, deformálódás

Végtagok funkcióvesztése, működéskiesés

Halálozás

forrás: http://forum.facmedicine.com/threads/flesh-eating-bacteria.5424/#post-16597

Forrás: Faculty of Medicine