Ezeket látta már?

Megállás nélkül csak enne és nassolna? Ez lehet a sóvárgás oka

nassolás, evés, kényszer, stressz

A szénhidrátok utáni sóvárgás és a falási rohamok figyelmeztető jelek lehetnek!

A szénhidrátfogyasztás hatásai

A krómnak nagy szerepe van a megfelelő szénhidrát-anyagcsere biztosításában, a vércukorszint egyenletesen tartásában, az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség megelőzésében. Már az enyhe mértékű krómhiány is problémákat okozhat, egyik tünete például az, ha folyton édességek után sóvárgunk, ellenállhatatlan vágyat érzünk arra, hogy magas szénhidráttartalmú ételeket (süteményeket, kekszet, kenyeret) együnk, vagy ha egyik pillanatról a másikra tör ránk a farkaséhség.

Ha szénhidrátokat tartalmazó ételeket vagy italokat fogyasztunk, azok feldolgozása során glükóz kerül a véráramba, a vércukorszintünk emelkedik, melyre a szervezetünk az inzulintermelés fokozásával válaszol.

Az inzulin arra utasítja a sejteket, hogy hasznosítsák, esetleg elraktározzák a glükózt, így az kikerül a véráramból, a vércukorszint csökken, a sejtjeinknek pedig elegendő energia áll rendelkezésre a megfelelő működéshez. Ideális esetben ez a folyamat gördülékenyen halad, a vércukor-szintünk nem lesz sem kiugróan magas, sem túlságosan alacsony, és a sejtek is éppen úgy reagálnak az inzulinra, ahogyan kell.

Ízületi gyulladás: ezt a 3 ételt érdemes kerülni

Minden élelmiszer máshogy emeli a vércukor-szintet, vannak, melyek lassan, egyenletesebben látják el a szervezetünket glükózzal, mások viszont hirtelen "cukorlöketet" jelentenek. A vércukor-szintre emellett természetesen más, külső és belső tényezők is hatással vannak, így a szedett gyógyszerek vagy az, hogy mennyit sportolunk.

Miért vágyom annyira a sütire?

Időnként mindenkinél előfordul, hogy ellenállhatatlan vágyat érez egy szelet sütemény, egy kis csoki vagy néhány szem keksz elfogyasztására. Ez teljesen normális folyamat! Azonban a szénhidrátok utáni sóvárgás rendkívül erős is lehet, és nemcsak helytelen étrendi szokások kialakításához, de túlsúlyhoz, illetve az ehhez kapcsolódó egészségügyi problémákhoz, inzulinrezisztenciához, cukorbetegséghez, magas vérnyomáshoz is vezethet.

A sóvárgás ugyanis a túlságosan alacsony, illetve a túl gyorsan lecsökkenő vércukor-szinttel is összefügghet.

Ha alacsony a vércukor-szintünk, akkor ezen a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban szeretnénk változtatni, vagyis olyan ételek után nyúlunk, melyek könnyen felhasználható cukrokat tartalmaznak, lehetőleg nagy mennyiségben. Ilyenkor a túlevésre is hajlamosabbak lehetünk.

A hirtelen szervezetünkbe jutó nagy mennyiségű cukor azonban felboríthatja az inzulinháztartást és a glükózanyagcserét, a vércukorszint legalább olyan gyorsan lecsökkenhet, mint amennyire gyorsan megemelkedett – ez pedig újra indítja a folyamatot, és az édességek utáni sóvárgást is.

A króm pótlásával nemcsak a sejtjeink inzulinválaszát javíthatjuk, de az édesség utáni sóvárgás mértékét is csökkenthetjük, mert a króm segít kiegyensúlyozni, szinten tartani a vércukor-szintet, megakadályozza azt, hogy az hirtelen túlságosan lecsökkenjen.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezek a betegségek stressz miatt alakulhatnak ki

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#Stressz

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához