Ezeket látta már?

Ízületi gyulladás: ezt a 3 ételt érdemes kerülni

Így süthet egészséges kenyeret otthon

Az ízületi gyulladás és a vele járó fájdalom megnehezíti a mindennapokat. A megfelelő táplálkozás enyhíthet a tüneteken.

Szarka Dorottya, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa elmondja, milyen ételeket érdemes kerülni.

Mi a három leginkább kerülendő élelmiszertípus?

Az ízületi gyulladásnál az első és legfontosabb teendő a szakorvosi felkeresése, a pontos diagnózis felállítása és az ennek megfelelően elrendelt terápia betartása. Ugyanakkor a betegek sokat tehetnek azért, hogy a táplálkozásukkal is elősegítsék a tünetek csökkentését.

Ennek érdekében érdemes magas antioxidáns tartalmú élelmiszereket, nagy vonalakban a mediterrán diétát követni, amely gyulladáscsökkentő hatású.

Egyes kutatások szerint az alkohol csökkenti az izületi gyulladás kockázatát. Kattintson!

Vagyis ajánlott a naponta többszöri gyümölcs, zöldség fogyasztás, sovány tejtermékek, a teljes kiőrlésű pékáruk, egészséges olajok és diófélék előtérbe helyezése, a halak legalább heti egyszeri fogyasztása és a mindennapos húsfogyasztás háttérbe szorítása. A másik oldalról viszont vannak élelmiszerek, amelyeket érdemes kerülni.

1. Cukor

A finomított cukor a citokinek felszabadulását okozhatja, amelyek a gyulladás közvetítői a szervezetben. Ezért a klasszikus cukros ételeken kívül érdemes visszafogni a cukros üdítők, az édes tea, kávé fogyasztását is. Számos élelmiszer, étel "rejtett cukrot" tartalmaz, körültekintően olvassuk el az élelmiszercímkéket!

2. Telített zsírok

Az olyan, telített zsírsavakban gazdag ételek, mint a zsíros húsok, húsrészek, a zsíros szalámik, szalonnák és kolbászfélék, a sajtok, a tejszín, a vaj és azzal készült kekszek, leveles tészták, valamint a kókusz- és pálmaolaj fenntartják a gyulladásos állapotot a zsírszövetekben, ráadásul az elhízáshoz is hozzájárulhatnak, ami szintén gyulladásfokozó tényező.

3. Finomított szénhidrátok

A fehér kenyérben, fehér rizsben, a chipsekben, a sós kekszekben található finomított szénhidrátokat az egészséges életmódban, és osteoarthritisnél is érdemes visszaszorítani.

Gyakori tévhitek az ízületi gyulladásról

Időnként felreppenek különös, nem bizonyított táplálkozási elképzelések az ízületi gyulladással kapcsolatban. Íme, néhány a gyakori tévhitekből:

A citrusfélék fokozzák a gyulladást - hamis

Sokan úgy hiszik, el kell kerülniük a citrusféléket, mert a savasságuk elősegíti a gyulladást. Ennek éppen az ellenkezője igaz: a citrusok magas antioxidáns és C-vitamin tartalmuk miatt éppen csökkentik a gyulladást. Ugyanakkor a grapefruit interakcióba léphet egyes, arthritisre alkalmazott gyógyszerrel, ezért a táplálkozási szabályokat az orvossal is egyeztetni kell.

El kell kerülni a tejtermékeket - hamis

Önmagukban a tejtermékek problémásak lehetnek bizonyos embereknél, de ennek nem az ízületi gyulladáshoz van köze, hiszen a sovány tej és tejtermékek alapvető elemei az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásnak. Ha fogyasztásuk mégis gondot okoz, akkor az étel-intoleranciának, illetve az –allergiának kell utánanézni.

Bizonyos zöldségeket tilos fogyasztani a betegeknek - hamis

A paradicsom, a burgonya, a paprika és a padlizsán tartalmaznak egy bizonyos szolanin nevű anyagot, amelyet sokat hibáztatnak az ízületi fájdalmak kifejlődéséért. Az Arthritis Foundation nevű szervezet szerint azonban erre nincs tudományos bizonyíték.

Ez is érdekelheti:

Személyre szabott étrenddel gyógyulhatunk

- Az általános táplálkozási ajánlások mellett minden esetben mérlegelni kell a páciens aktuális betegségeit és a családi hajlamát egyes betegségekre. Ezen ismeretek birtokában már olyan étrendet lehet összeállítani, amely nem csak az ízlést és a célokat, de az esetleges ételérzékenységet, ételintoleranciát is figyelembe veszi és jelentősen hozzájárulhat a gyógyuláshoz, természetesen a komplex életmód orvoslás és a szükséges orvosi terápia mellett – hangsúlyozza Szarka Dorottya, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa.

Forrás: Életmód Orvosi Központ