Ezeket látta már?

Életveszélyes fertőzéseket terjeszthet a legújabb hobbiállat

achátcsiga, afrikai óriáscsiga, fertőzés, agyhártyagyulladás

Sokan egyáltalán nem gondolnák, hogy milyen kockázatokkal jár az újonnan népszerű háziállat.

Az akár 20 centiméteresre is megnövő afrikai óriáscsiga egyre népszerűbb kisállatnak számít Európában. Viszont egy új svájci kutatás szerint kimondottad veszélyesek.

A Lausanne-i Egyetem tudósai a Parasites & Vectors című folyóiratban publikált tanulmányban hívták fel arra a figyelmet, hogy az óriáscsigák olyan fonálféreg parazitát adhatnak át az embernek, amely agyhártyagyulladást okozhat. Az óriáscsigákban, köztük a népszerű közönséges achátcsigában (Lissachatina fulica) és az afrikai óriáscsigában (Achatina fulica) megtalálható legkevesebb 36 kórokozó mintegy kétharmada az embert is megfertőzheti.

"A közösségi médiában rengeteg olyan kép látható, amelyen az óriáscsiga hozzáér egy ember bőréhez vagy akár a szájához. Sokan úgy gondolják, a csiga nyála jót tesz az ember bőrének, holott nagy a kockázata, hogy ezzel a kórokozókat is átadja." - mondja Cleo Bertelsmeier, a tanulmány egyik kutatója.

Gyorsan szaporodik és rendkívül falánk

Az emberek nincsenek tisztában azzal, hogy a maguk és családjuk egészségét kockáztatják, amikor kézbe veszik vagy az arcukhoz teszik az óriáscsigát. A kutatók szerint a háziállatok terjedésével annak a veszélye is nő, hogy kórokozóik megfertőzhetik az embereket és akár más állatokat is. - hangsúlyozta tanulmány társszerzője, Jérôme Gippet.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Agyhártyagyulladás: ezt a 6 tünetet életmentő lehet észrevenni!

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Forrás: https://parasitesandvectors.biomedcentral.com/
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához