Ezeket látta már?

Agyhártyagyulladás: ezt a 6 tünetet életmentő lehet észrevenni!

meningitis agyhártyagyulladás tünete láz, gyulladás, görcs

Az agyhártyagyulladás különböző formái mind súlyos betegségek, de hogyan jelez a betegség?

Lássuk a részleteket, mi jellemzi ezeket a megbetegedéseket, milyen kezelési lehetőségek vannak, és van-e mód a megelőzésükre. Az agyat és a gerincvelőt többféle fertőzés is megtámadhatja. Ezek közül a leggyakoribban:

 • Baktérium okozta agyhártyagyulladás (meningitisz)
 • Krónikus meningitisz
 • Vírusfertőzések, agyvelőgyulladás (enkefalitisz)
 • Agytályog

A bakteriális meningitisz jellemzői

A baktériumok okozta agyhártyagyulladást jól körülhatárolhatóan három kórokozó kelti: a Haemophilus influenzae, a Neisseria meningitidis és a Streptococcus pneumoniae. Ezek amúgy szokványos, környezeti baktériumok, sőt légzőrendszerünkben is előfordulnak, nyugvó állapotban. Néha ismeretlen okból megfertőzik az agyat, ilyenkor alakulhat ki agyhártyagyulladás, vagy esetleg fejsérülést, immunrendszeri zavart követően.

Fokozott veszélynek kitett népesség:

 • krónikus fülészeti fertőzések esetén
 • sarlósejtes vérszegénység estén
 • Pneumococcus okozta tüdőgyulladás estén
 • alkoholisták
 • lépirtás után

Jellemző, hogy a legkisebbeket – egyben a legvédtelenebbeket támadja leginkább a kór: 0-2 év között a leggyakoribb. Felnőttek esetén főleg akkor lép fel, ha valamilyen kockázati tényező áll fenn. Elsősorban a zárt csoportokban (kollégium, laktanya, tábor stb.) élő személyek érintettek.

Sok esetben légúti fertőzés után alakul ki, korai tünetei a láz, fejfájás, tarkómerevség, torokfájás, hányás. A veszély fokozott, mert az állapot 24 órán belül súlyossá válik!

Ingerlékenység, zavartság, aluszékonyság alakul ki. Az állapot - gyors, és időben történő orvosi beavatkozás nélkül - kómához, és halálhoz vezethet. Okozhat még agyduzzanatot, stroke-hoz hasonló tüneteket, esetleg görcsrohamokat.

1 éves kor alatt nem jellemző a tarkókötöttség, inkább a táplálási problémák, hányás, ingerlékenység, a kutacsok "elődomborodása" a fejen.

Agyhártyagyulladás tünetei

 • a megmagyarázhatatlan láz
 • ingerlékenység
 • szokatlan aluszékonyság
 • az étel visszautasítása, hányás
 • tarkókötöttség (1 év felett)
 • görcsrohamok kialakulása

Azonnali antibiotikum kezelést indokol, még a vizsgálati eredmények megérkezése előtt.

A heveny gennyes agyhártyagyulladás gyakran légúti fertőzést követően jelentkezik. Korai tünete a láz, hányinger, hányás, elesettség, étvágytalanság, fejfájás. A betegek állapota 24 órán belül (gyermekeknél még hamarabb) súlyosbodik. Ennek jele az enyhe tudatzavar: ingerlékenység és zavartság, valamint nagyobb gyermekeknél és felnőtteknél később a tompultság és aluszékonyság. Az újszülöttek tünetei általában jellegtelenebbek, esetükben főként aluszékonyság, nyűgösség, ingerlékenység, ritkábban hányás, gyakrabban bukás és étvágytalanság figyelhető meg. Csecsemőknél és kisgyermekeknél a nagykutacs elődomborodik. Jellegzetes tünet továbbá felnőtteknél a tarkómerevség és a hátfájdalom. Ez csecsemőknél és kisgyermekeknél csak minimális mértékben alakul ki, vagy nem is észlelhető. Forrás: shuttertock.com

Agyhártyagyulladás diagnózisa

Ha fennáll a meningitisz gyanúja gyors orvosi döntés szükséges, hogy az ok bakteriális, vírusos, esetleg gombás, vagy "mérgezés", tehát valamely vegyület hatása lehet.

Hatékony (ám invazív és fájdalmas) módszer erre a gerinccsapolás, a lumbálpunkció. Az agy-gerincvelői folyadékból vett mintában mikroszkóp alatt felkereshetőek a baktériumok, és egyéb jellemzőkből is lehet következtetni a kórokozókra. Emellett tenyésztés is végezhető.

Agyhártyagyulladás kezelés lehetőségei

Csak és kizárólag kórházi körülmények között: azonnali intravénásan (i.v.) adott antibiotikumokkal. Nem ritka a kombinációs antibiotikum-kezelés, a legvalószínűbbnek tartott kórokozókra. I.v. szteroid adása is lehetséges: a gyulladás csökkentésére. Fontos a tünetek (láz, hányás, izzadás) miatti folyadékpótlás. A Neisseria emellett vérnyomásesést is okozhat.

Az időben megkezdett kezelés mellett a halálozás aránya kb. 10%, sajnos ez sem alacsony. Ha a diagnózis késői, a halálozás, vagy a maradandó szövődmények (főként kisgyermek- vagy időskorban) esélye jóval magasabb.

A betegek állapota 24 órán belül (gyermekeknél még hamarabb) súlyosbodik. Ennek jele az enyhe tudatzavar: ingerlékenység és zavartság, valamint nagyobb gyermekeknél és felnőtteknél később a tompultság és aluszékonyság. A tudatzavar később a teljes tudatbeszűkülésig (stupor) fokozódhat, majd egészen a kóma beálltáig súlyosbodhat. A betegek állapota 24 órán belül (gyermekeknél még hamarabb) súlyosbodik. Ennek jele az enyhe tudatzavar: ingerlékenység és zavartság, valamint nagyobb gyermekeknél és felnőtteknél később a tompultság és aluszékonyság. A tudatzavar később a teljes tudatbeszűkülésig (stupor) fokozódhat, majd egészen a kóma beálltáig súlyosbodhat. Forrás: shuttertock.com

Agyhártyagyulladás elleni védőoltás: kiknek érdemes beadni?

Ami megelőzhető, a Neisseria okozta agyhártyagyulladás, erre létezik védőoltás

 • Zárt közösségek, ahol fokozott a járványveszély
 • Családtagok, eü. szakszemélyzet
 • Gyermekek számára előírás a Hib = Haemophilus influenzae b elleni oltóanyaggal történő védőoltás (2-3-4 és 18 hónapos korban).

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Lüktető fejfájás - így lehet csillapítani szakszerűen

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

agyhártyagyulladás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához