Ezeket látta már?

Különleges pszichoterápiás központtal bővül a Bethesda Gyermekkórház

Bethesda Gyermekkórház pszichoterápia családok háza

Egyedülálló élményterápiás elemeket is felhasználnak a családok házában.

Új, teljeskörűen újragondolt és felújított, Bauhaus stílusban épült, Sávolt Karolina ifjú festőművész alkotásaival díszített ingatlanban folytatódhat idén júniustól az a különleges kognitív viselkedésterápia, amellyel a Bethesda Gyermekkórház orvosai évek óta a pszichés nehezítettséggel élő fiatalok gyógyulását segítik. A kormányzati, zsinati és alapítványi forrásból megvalósult, Magyarországon egyedülálló pszichoterápiás központot és családok házát csütörtökön adták át – sajtónyilvános eseményen – a gyógyuló gyerekek számára.

Innovatív megoldások

A Bethesda Gyermekkórházban 2021 februárjában jött létre az a nemzetközi kutatások által is bizonyítottan hatékony, a kognitív viselkedésterápia módszerén alapuló pszichoterápiás részleg, ahol pszichés nehezítettséggel élő fiatalok gyógyulását segítik. Az egyedülálló kezelések során az intézmény munkatársai 8 fős csoportokban dolgoznak, amelyet családterápiás és élményterápiás elemekkel egészítenek ki. A technikák elsajátítása játékos formában, élmények útján történik élményterápiás elemek felhasználásával –, amelynek köszönhetően egyszerűen, a gyermekek nyelvén ismerhetők meg a módszerek.

A különféle pszichés problémák sikeres kezelése érdekében sokszor elengedhetetlen a szülők, a családok bevonása is. Ennek egyik innovatív módja a Terápiás Szabadulószoba, amelyben a szabadulószobás játékok mintájára, de betegségspecifikus feladatokkal kiegészített kihívásokkal találkoznak a résztvevők. Ez is egy újabb eszköz arra, hogy a kisbetegek kreatív nézőpontból is ráláthassanak, illetve szembenézhessenek a problémáikkal – emellett a családi részvétel segíthet a családdinamikában működő esetleges gátló tényezők felismerésében is.

A családtagokra is gondoltak

Örömteli hír, hogy 2024 júniusától immár egy új, teljeskörűen újragondolt és felújított, Bauhaus stílusban épült, Sávolt Karolina ifjú festőművész alkotásaival díszített ingatlanban folytatódhat a különleges terápia. Az épület családi ház jellegéből adódóan alkalmas két, 30-40 négyzetméteres apartman kialakítására is, olyan hosszú kezelést igénylő, génterápiát kapó gyermekek családjainak átmeneti otthonának, akiknek elszeparáltan, kórházközelben kell tartózkodniuk a kezelések ideje alatt, vagy akik vidékről érkeznek a Bethesda Gyermekkórházba egy-egy hiánypótló kezelésre. Így a Gyermekkórház családbarát szemléletének megfelelően lehetőség nyílik nemcsak gyógyítani a gyermekeket, hanem az elhelyezés által mentálisan is segíteni őket, illetve családtagjaikat.

„Az isteni gondviselés útja, annak bizonyossága látható ebben az új épületünkben is. Egy gyönyörű, felújított Bauhaus ingatlanba tudtuk elhelyezni a beteg kamaszok ellátását, amelyet a mai napon átadtunk a Bethesdában. Ezáltal a néhány éve felépített, egyedülállóan szerteágazó gyermekpszichiátriai szolgálatunkban méltó és praktikus ellátóhelyhez juthatnak a hozzánk segítségért fordulók” – nyilatkozta az új pszichoterápiás központ és családok háza átadóval egybekötött sajtóeseményen dr. Velkey György János, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója.

Hálásak vagyunk Istennek, hogy a Bethesda Gyermekkórház szolgálatának újabb gyümölcse ez a pszichoterápiás központ, amely korszerű módon teszi lehetővé azt a fajta gyógyítást, amellyel a pszichés nehézségekkel küzdő gyermekeket kísérik. Ezenkívül nagy áldást jelentenek a hosszú kezelést igénylő terápiákban részt vevő gyermekek és családjaik számára az újonnan kialakított apartman házak is, amelyek segítségével a rászoruló családok ideiglenes lakhatását biztosítani tudják” – emelte ki Steinbach József püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke.

Követendő példa

Meggyőződésem, hogy a Bethesda Gyermekkórház, több mint kórház! Akárhányszor átléptem a küszöbét, engem – és ennél sokkal fontosabb – a gyermekemet is mindig az az érzés fogta el, hogy a gyógyulás itt már a küszöbön való átlépéssel megkezdődik. Ugyanis a Bethesdában nem a betegséget, a beteget vagy az ügyet látják, hanem a gyermek, a kicsi ember egészét. Ez egy olyan 21. századi példa és gyakorlat, ami mindenképp követendő! Ezért is tartom fontosnak, hogy ezt a missziót most mi is, kormányzati szinten és Isten kegyelmével segíteni tudtuk!” – mondta köszöntőjében Dr. Latorcai Csaba János, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára és miniszterhelyettese.

Sávolt Karolina festőművész alkotásaival díszített ingatlanban folytatódhat a kognitív viselkedésterápia. Sávolt Karolina festőművész alkotásaival díszített ingatlanban folytatódhat a kognitív viselkedésterápia. Forrás: Bethesda Gyeremekkórház

Nagy öröm számomra, hogy most már a Bethesda Gyermekkórházban is láthatóak a festményeim! Szívből remélem, hogy a felajánlással, a képek pozitív hatásaival, üzeneteivel és látványával hozzájárulhatok a gyerekek és a fiatalok mihamarabbi gyógyulásához” – hangsúlyozta Sávolt Karolina festőművész.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mi a testképzavar oka? Ezzek a tünetei és kezelési lehetőségei

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

pszichológia

Forrás: Bethesda Gyeremekkórház
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához