Ezeket látta már?

Céline Dion: nagy baj van, nincs gyógyszer, ami segíthetne rajta

Céline Dionstiff-person merev ember szindróma SPS gyógyszer

Aggasztó hírek érkeztek hírek a világ egyik legritkább betegségével élő énekesnő egészségi állapotáról.

Céline Dion december elején közölte rajongóival, hogy nincs jól és már egy ideje egy nagyon ritka betegséggel, az úgynevezett stiff-person (merev ember) szindrómával (SPS) diagnosztizálták. A betegség szörnyű izomgörcsökkel jár, még a séta és a hangképzés is nehézséget okoz számára. A ritka neurológiai betegség már a sztár mindennapjaira is hatással volt, kénytelen volt törölni a az európai turnéját is.

Celine Dion azóta nem adott interjút, most több, mint fél évvel a lesújtó belejtés után nővére nyilatkozott az állapotáról. Le Journal de Montrealnak nyilatkozva (a SheMazingen keresztül ) Claudette elmondta, hogy az 55 éves Celine-t testvérük, Linda gondozza, és szorosan együttműködik a ritka betegségre szakosodott kutatókkal.

"Egyelőre nem találunk semmilyen gyógyszert, ami használna, de a remény a fontos" - mondta Claudette Dion.

Azt is elárulta, hogy Celine folyamatosan konzultál a ritka betegség legjobb kutatóival és mindenben hallgat rájuk. A család bízik abban, hogy egy napon megtalálják a rehabilitáció olyan módját, amely lehetővé teszi, hogy visszatérjen a színpadra, addig is az énekesnő minden nap keményen dolgozik, hogy javuljon az állapota.

Ezzel jár az SPS

Ahogy már beszámoltunk, Celine Dionnál Stiff-person szindrómát, azaz merev ember szindrómát diagnosztizáltak. A ritka neurológiai betegség velejárója, hogy idővel egyre rosszabbodnak a tünetek, amik közé a hosszabb-rövidebb időre blokkolt idegpályák miatt az izommerevség, fájdalmas izomgörcsök, ez által bizonyos testrészek mozdulatlansága is hozzátartozik.

Az akár óráikig is tartó izomgörcsöket a stressz, bizonyos hanghatások, a hangos zajok is kiválthatják, emiatt ezek a betegek egy idő után már csak otthonuk csendjében érzik valamennyire biztonságban magukat, ez a fajta világtól való elszigetelődés viszont könnyen depresszióhoz vezethet.

Milyen tünetei vannak a Stiff-person szindrómának?

A tünetegyüttes neve árulkodó, hogy a Stiff-person nagyjából merev személyt jelent, ugyanis a szindróma ismétlődő izomgörcsökkel és egyre romló izommerevséggel jár. A görcsöket egészen változatos ingerek válthatják ki, a hirtelen hanghatásoktól az enyhe fizikai kontaktusokon át a stresszhelyzetekig.

Sok esetben nincs is más tünet, ám a meglévő tünetek kezelés nélkül annyira fel tudnak erősödni, hogy járási nehézséget okoznak, és a mindennapi tevékenység elvégzését is jelentősen gátolhatják. A Stiff-person szindróma (amit más néven Moersch-Woltman szindrómának is neveztek/neveznek) oka nem pontosan ismert, de nem kizárható az autoimmun eredet.

Jellemzően deréktájon vagy a lábakban jelentkeznek a tünetek, de a vállban, a nyaknál és a csípőnél, sőt, akár a mellkasban is jelentkeznek a tünetek - utóbbi esetben a légzést nehezítve. A helyzet idővel romlik, lassú, merev mozgáshoz, járáshoz vezet, egyfajta görnyedt testtartás is kialakulhat, egyeseknél pedig a karokat, az arcot is érintheti a betegség. A későbbi stádiumban a betegeknek általában botra, esetleg kerekesszékre is szükségük van a helyzetváltoztatáshoz.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ez a neurológiai betegség támadta meg Celine Diont

Forrás: Le Journal de Montreal
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához