Ezeket látta már?

1 évvel halasztja a kormány a CT és MR vizsgálatok államosítását

ct, államosítás, mr

A kormány úgy ítélte meg, hogy nincs elegendő erőforrása a CT és MR vizsgálatok államosításához, ezért állami kapacitás hiányában a tervezett novemberi helyett csak 2025 végén vezetnék be az intézkedést.

Tavaly júliusban elfogadták el a törvényt, amely által novemberre ütemezték az átállást, de már most látható, hogy ez a határidő nem tartható. Ennek okai között szerepel, hogy nincs elegendő szakdolgozó, és a magánszolgáltatókat is kártalanítani kellene, ugyanis a kormány vállalta, hogy a magánszolgáltatókkal kötött hosszú távú szerződéseket egyoldalúan felbontja, ezért viszont kártérítést kell fizetnie, amit Gulyás Gergely miniszter később 5-10 milliárd forintra becsült. Most a kormány egy évvel tolja ki a határidőt, és ahol szükséges, maradhatnak az egészségbiztosítóval szerződő magánszolgáltatók is.

A Magyar Orvosi Kamara már korábban jelezte, hogy ez a lépés tovább ronthatja az egészségügyi szakemberhiányt és a várólisták még hosszabbak lehetnek. A NEAK főigazgatója szerint a CT- és MR-vizsgálatok terén jelentős lemaradás van.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Jelzések a laborleleten: mi mit jelent?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

gyulladás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához