Ezeket látta már?

A gyógyíthatatlan daganattal diagnosztizált orvos már egy éve rákmentes ezzel a kezeléssel

daganat, kezelés, rákmentes, rák, agydaganat, immunterápia

A saját maga által kifejlesztett gyógymódnak köszönhetően a rák még egy év után sem újult ki, pedig a legtöbb esetben hat hónapon belül ismét megjelenik.

A Sydney-i Egyetem professzoránál, Richard Scolyer-nél tavaly júniusban agydaganatot találtak, miután egy rohamot kapott Lengyelországban. Kiderült, hogy a legagresszívabb agytumorral, ún. glioblasztómával küzd, melynek még az 1 éves túlélési esélye is igen csekély.

Mi az a glioblasztóma?

A glioblasztóma az agyrák egyik fajtája. A felnőttek körében ez a rosszindulatú agydaganat leggyakoribb típusa. Nagyon agresszív, vagyis igen gyorsan nő. A daganat specifikusan az asztrocitáknak nevezett gliasejtekben képződik. A glioblasztóma bármely életkorban előfordulhat, ám gyakoribb az idősebb férfiaknál. Tünetei közé tartozik a folyamatosan súlyosbodó fejfájás, hányinger, hányás, homályos vagy kettős látás, valamint a görcsrohamok. Gyógymód még nincs rá, a hagyományos rák elleni kezelések gyakran eredménytelenek esetében - maximum lassíthatják a rák növekedését és csökkenthetik a panaszokat.

Kombinált immunterápiával gyógyul az orvos

Richard Scolyer azonban már egy éve rákmentes, méghozzá a saját maga (és kollégája) által kifejlesztett kezelésnek köszönhetően. Az elmúlt évtizedben a kombinált immunterápiával kapcsolatban végzett kutatásokat, amely a szervezet immunrendszerét használja fel a rákos sejtek megtámadására. Azt találta ugyanis, hogy drámai módon javulnak általa a melanómás betegek eredményei.

Rájöttek, hogy az immunterápia jobban működik, ha gyógyszerek kombinációját alkalmazzák, valamint, ha azokat bármilyen daganateltávolító műtét előtt adják be - így Scolyer volt az első agydaganatban szenvedő ember, akit így kezeltek - írja a Sky News.

Még februárban a professzor azt mondta, hogy "az ilyen típusú gyógyszerek súlyos mellékhatásainak kockázata meglehetősen magas, de ez idáig minden simán ment, így nem is lehetnék boldogabb és remélem, hogy ez még egy darabig így marad.

A férfi később, május 13-án, megosztotta, hogy friss MRI eredményei azt mutatják, egy még év után sincs jele nála a rák kiújulásának, ami hatalmas eredmény.

Természetesen még további vizsgátokra van szükség, ám mindez óriási előrelépés a rákgyógyítás terén.

Scolyer-t és orvos kollégáját, Georgina Long-ot életmentő kutatásaik miatt 2024-ben az Év Ausztráliájának választották.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Azt hitte, csak a stressz miatt fáj a feje: így derült ki, hogy agydaganata van

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

agydaganat

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához