Ezeket látta már?

Hatalmas áttörés az Alzheimer-szűrésben: egy új vérvizsgálat még tünetmentes szakaszban felismeri a betegséget

demecia, alzheimer-kór, diagnosztizálás vérkép

Innováció az Alzheimer-kór korai diagnosztizálásában: a kelet-közép-európai régióban elsőként Magyarországon válik lehetővé az Alzheimer-kór korai diagnózisa.

Az Alzheimer-kór diagnosztizálásában forradalmi áttörést hozó szűrővizsgálat egy specifikus laboratóriumi diagnosztikai eljárásból és egy memóriateszt-sorozatból áll, melyet számítógépen lehet végezni, és alkalmas a korai demencia szűrésére.

Egyedülálló kombinált vizsgálatot vezet be az Alzheimer-kór korai diagnózisában egy magyar egészségügyi cég, a Pozitron Medical Diagnosztika Központ, mely lehetővé teszi a betegség kimutatását már tünetmentes állapotban, egy vérvétellel és kognitív tesztekkel. Ennek köszönhetően Magyarországon először lesz lehetőség az Alzheimer-kór korai diagnosztizálására vérből kimutatható kóros fehérjék alapján, melyek eddig csak agyvízből voltak mérhetők. A korai felismerés hatékonyabb kezelést tesz lehetővé, jelentősen javítva ezzel az életminőséget és csökkentve az egészségügyi költségeket. A jelenleg elérhető genetikai vérvizsgálatok csak a hajlamot mutatják ki, míg az új vizsgálat a betegségre jellemző fehérjéket mutat ki már a tünetek megjelenése előtt 10-15 évvel. Az új eljárás forradalmasíthatja a betegség diagnosztikáját, ami különösen fontos, mivel a demencia terjedése globális probléma, és az Alzheimer-kór prevalenciája jelentősen növekszik a következő évtizedekben.

Kiket érinthet az Alzheimer-kór?

Az Alzheimer-kór az időskori demencia leggyakoribb oka, melynek általában 8-12 éves lefolyása van. A tünetek megjelenése előtt már évtizedekkel korábban kimutathatók az agyban a kóros folyamatra utaló szövettani elváltozások. A betegség kezdetben rövid távú memóriazavarral kezdődik, majd idővel vezet az önellátási képtelenséghez és ágyhoz kötöttséghez.

Az Alzheimer-kórra jellemző eltérések 65-70 éves életkorban egyre gyakoribbak, 70-80 éves korban már több ezer ember agyában jelen vannak. Fiatalkori Alzheimer-kór rendkívül ritka, de létezik ún. korai kezdetű Alzheimer-kór is, mely 40-50 éves korban jelentkezhet, és az öröklődő formák jelentős részét teszi ki.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Alzheimer-kór: igaz történet a demenciáról

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

demencia

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához