Ezeket látta már?

Demencia: állami program indul a kezelésére

demencia, pszichés betegség, állam, támogatás

Mintegy 250 ezer ember szenved demenciában Magyarországon, amely mint népbetegség a családtagokkal együtt közel egymillió embert érint.

Döntés született egy átfogó, "Van értELME!" elnevezésű Nemzeti Demencia Program elindításáról – közölte szerdán, a Demencia Társadalmi Tanács első ülését követően Hornung Ágnes. a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára. Kifejtette, a programban lefektetik, hogy a betegséggel, az abban érintettek problémájával a lehető legmagasabb szinten, az egészségügyi és szociális szervezetekkel szorosan együttműködve foglalkozzanak. „Nagyon fontos, hogy minél előbb elkezdjünk ilyen szinten is foglalkozni ezzel a népbetegséggel, mert ellenkező esetben a probléma elhúzódik, és akkor azt már nehezebben lehet kezelni” – hangsúlyozta Hornung.

A tanácsot azért hozták létre, mert a demencia kórképének száma minden jóléti társadalomban, így Magyarországon is növekszik, és a gondozási szükségletek ellátása nagy mértékben a családokra hárul. A Demencia Társadalmi Tanács feladata, hogy felhívja a figyelmet a demencia tüneteire, annak felismerésére, a demenciával élők speciális gondoskodási és gondozási igényeire, illetve az őket gondozó családtagok, szakdolgozók feladataira és munkájára. Célja pedig hozzájárulni a demenciával kapcsolatos kihívásokra adható hatékony társadalmi válaszok megtalálásához, ezáltal is segítve az érintett betegeket, a családokat és az ellátórendszer fejlesztését.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezért forduljon orvoshoz, ha beszédzavart vesz észre magán

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

demencia

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához