Ezeket látta már?

Ezért forduljon orvoshoz, ha memóriazavart vesz észre magán

demencia, alzheimer-kór

A szellemi hanyatlás lehet egy előrehaladó, egyre romló betegség vezető tünete, de számos idegrendszeri működési zavar is járhat átmeneti szellemi hanyatlással.

Dr. Prinz Géza, a Neurológiai Központ neurológusa, pszichiáter, infektológus szerint a vizsgálatok célja azon betegségek felismerése, amelyekre elérhetők terápiás eljárásokat.

A demenciának több típusa ismert

A progresszív demencia, azaz az előrehaladó elbutulás, ami az agysejtek elvesztésével járó neurológiai betegség, melynek számos oka lehet.

 • Vaszkuláris demencia: az agy körül írt vérellátási zavarának, oxigén ellátásának csökkenésének következménye, amely az idegsejtek pusztulásához vezet. Ezt eredményezheti kis erek elzáródása, mini stroke-ok sorozata, vagy nagy verőerek elzáródása nyomán kialakult agylágyulások.
 • Lewy - testes demencia: rendellenes szerkezetek, Lewy-testek jelennek meg az agyban, és vezetnek az idegsejtek elhalásához.
 • Fronto-temporális demencia: az agy ezen területein rendellenes fehérjelerakódások okozzák a neuronok elhalását.
 • Kevert demencia: többféle típusú demencia van jelen, és a tünetek is igen változatosak.
 • Lassú vírusbetegségek okozta demenciák, mint például a Jacob-Creutzfeld kór

A legismertebb demenciával járó betegség: az Alzheimer-kór

Az Alzheimer-kór általában fokozatosan jelentkezik: először csak enyhe memória zavarokkal, tanulási nehézségekkel. Jel lehet a megfelelő szó használatának nehézsége, probléma megoldó képesség hanyatlása, döntéshozatalok nehezedése, vagy a tárgyak 3 dimenzióban történő érzékelésének zavara.

Az Alzheimer-kórban - és más típusú demenciákban is - az első fő tünet a rövidtávú memória romlása: az érintettek elfelejtik, amit nem sokkal korábban tettek vagy mondtak, de a régmúlt eseményeire még teljesen tisztán emlékezhetnek. A mindennapi rutin feladatok, mint amilyen a tisztálkodás, az öltözködés, az evés egyre nehezebb, végül kivitelezhetetlenné válik számukra. Inkontinenssé válhatnak, az esetek többségében magatartásuk, személyiségük is megváltozik. Összességében a teljesítőképesség mind mentális, mind fizikális szinten folyamatosan csökken; a betegek egy idő után önellátásra is képtelenné válnak, egyre nagyobb mértékű – 24 órás- felügyeletet igényelnek, végül legtöbbször valamilyen testi betegség szövődménye okozza a páciensek halálát, például tüdőgyulladás.

Betegség, amit tévesen Alzheimer-kórnak gondolunk - olvasson tovább!

Milyen tünetekkel forduljunk neurológushoz?

 • Rövidtávú emlékezetkiesés
 • A mindennapi tervezés, döntéshozatal, figyelem nehézségei
 • Beszédzavar (afázia)
 • Begyakorolt mozgások zavarai (apraxia)
 • Tárgyak, személyek felismerésének nehézsége (agnózia)
 • Pszichés változások, zavarok (szorongás, félelem, depresszió)
 • Motiváció hiánya, korábban kedvelt tevékenységek feladása
 • Személyiség megváltozása: agresszivitás, zárkózottság, közömbösség, nyugtalanság stb.
 • Alvászavarok, éjszakai ködös tudatállapotok megjelenése
 • Vegetatív zavarok: széklet-, vizelet ürítés szabályozása

A diagnózis felállításához az egyéb szellemi hanyatlást okozó folyamatok kizárása szükséges. Ehhez az előzmények ismerete, a beteg megfigyelése, fizikális vizsgálata, kognitív tesztek elvégeztetése ad segítséget. Ha felmerül az agysorvadás gyanúja, ennek megjelenése nagy felbontó képességű képalkotó eljárásokkal (MRI) könnyen láthatóvá válik – ismerteti dr. Prinz Géza, a Neurológiai Központ neurológusa, pszichiáter, infektológus. – A demencia kezelésére nincsenek jól bevált módszerek, és sajnos egyelőre oki kezelés sem létezik, a tüneti kezelés azonban a páciensek egy részénél fékezheti a betegség előrehaladását. Ez pedig mind az érintettnek, mind a családnak komoly segítséget jelenthet, így már az első jelek felfedezésekor érdemes orvosi segítséget kérni.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ilyen különbségek miatt alakulhat ki rák nagyobb eséllyel férfiaknál, mint nőknél

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

demencia

Forrás: Neurológiai Központ
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához