Ezeket látta már?

Emberi könyvtár: könyvek helyett emberek kölcsönözhetők ki egy-egy történetre

emberi könyvtár, könyvek, történetek, élettörténetek, előítélet, sztereotípia, kutatás

Ebben a könyvtárban a könyvek emberek, és az élettörténeteket a valós szereplők mesélik el harminc percben. Mindenkinek van címe: "munkanélküli", "hajléktalan", "poliamor", "bipoláris" és így tovább.

Létezik egy mozgalom, amely Dániából indult ki, ahol ahelyett, hogy könyvet kölcsönöznénk ki, hogy elolvassunk egy történetet, kölcsönkérhetjük magát az embert, hogy szóban meséljen nekünk.

A 2000-ben alapított ötlet az, hogy "nyitott könyvként tegyék közzé az embereket", s így az emberek kérdéseket tehetnek fel az " emberi könyvnek", aki a valós életéről, tapasztalatairól mesél. A kezdeményezés gyorsan elterjedt, azóta a Human Library projekt már több mint 80 országban létezik. Fontos, hogy a "könyvszerepet" mindenki önkéntesen vállalja, és hajlandó akár kényes kérdéseket is megválaszolni.

Dánia után már évekkel ezelőtt Magyarországon, a Sziget Fesztiválon is "megszólaltak a könyvek". Ezeken a beszélgetéseken leggyakoribb témaként a kisebbségeket érintő kérdések merültek fel, beleértve a vallási vagy szexuális hovatartozást, valamint a diszkriminatív megítélés alá eső egyéb másságot.

Ne ítélj meg egy könyvet a borítója alapján

A koncepció egyszerű: a sztereotípiák megkérdőjelezhetők, ha valódi emberektől halljuk a történeteket. A The Human Library nevű non-profit szervezet olyan eseményeknek ad otthont, ahol az olvasók nyitott könyvként kölcsönözhetnek ki valódi embereket, és olyan beszélgetéseket folytathatnak, amelyekhez általában nem férnének hozzá. Minden könyvespolcunkról származó emberi könyv olyan csoportot képvisel a társadalmunkban, amely gyakran életmódjuk, diagnózisuk, meggyőződésük, fogyatékosságuk, társadalmi helyzetük, etnikai származásuk stb. miatt előítéleteknek, megbélyegzésnek vagy diszkriminációnak vannak kitéve.

Tehát bárki leülhet egy téma mellé az elképzelhető emberi állapotok minden tartományában, legyen az "alkoholizmus", "autizmus", "bipoláris", "extrém testalkat", "molesztált", "muzulmán", "naturista" , "poliamor" stb., és kérdéseket tehet fel, hallgatva az emberek történeteit.

A szlogen: „nem ítélhetsz meg valakit”

A projektnek számos gyakorlati alkalmazása is van. A Glasgow Egyetemmel kötött új partnerség 300 orvostanhallgatót ösztönöz arra, hogy a The Human Library olvasóivá váljanak, hogy elsajátítsák a leendő orvosként szükséges készségeket.

„Remélem, hogy minden évben lebonyolítjuk a programot, hogy minden glasgow-i diplomás megtanulja, hogyan kell „nem ítélkezni” - mondta Dr. Lynsay Crawford, az egyetem oktatója elmondta. - Ez nemcsak diákjainknak, hanem azoknak a betegeknek és kollégáknak is hasznára válik, akikkel későbbi karrierjük során találkoznak. Az orvostanhallgatóknak széles tudásbázissal kell rendelkezniük, amelyet a hagyományos könyvekből elsajátíthatnak, de ahhoz, hogy valóban hatékony és együttérző orvosok lehessenek, árnyaltabb készségeket kell fejleszteniük – a kommunikációt, az empátiát, a meghallgatást, a reflexiót –, és mi mással érhetik el ezt jobban, mint interakciókon és kapcsolatokon keresztül az emberekkel és megélt tapasztalataikkal – az emberi könyvekkel."

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Így verte át a kutatókat a mesterséges intelligencia

Forrás: Forbes.com
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához