Ezeket látta már?

Évente többtízezer esetben kéne elsősegélyt adnunk egymásnak

Vöröskereszt, elsősegély, verseny, újraélesztés

Magyar Vöröskereszt egyik alaptevékenysége az elősegélynyújtás oktatása és népszerűsítése.

800 iskolában 16 000 diákot tanítanak meg az elsősegélynyújtás alapjaira. Ezt a létfontosságú tudást minden évben egy felmenő rendszerű országos versennyel és egy őszi Hősképző kampánnyal promotálják. Az idei 50. versenyt hétvégén a budapesti Somvirág gyermekcsapat, ifjúsági kategóriában a Fejér megyei Szív Bajnokai és a felnőttek közül a Baranya megyei Eti Cat csapat nyerte meg. A diákok és a lakosság oktatása mellett már az ukrajnai menekültek is részesülhetnek a Magyar Vöröskereszt elsősegélynyújtó képzésében.

A Magyar Vöröskereszt 50. alkalommal szervezte meg a felmenő rendszerű Országos Elsősegélynyújtó Versenyt. A területi- és a megyei fordulókat követően szombaton, az Elsősegélynyújtás világnapján 60 csapat, azaz mintegy 300 versenyző mérhette össze tudását az országos döntőben, amelynek Budapest frekventált helyszínei – a Belváros és a Városliget – adtak otthont. A 20 állomásos körpályán a versenyzők az elméleti ismereteik bemutatása mellett 7+1 gyakorlati állomáson baleset-szimulációs helyzetekben mérhették össze tudásukat, többek között a Hősök terén megrendezett imitált tömegbaleset, egy lánybúcsúba hajtott autós szerencsétlenség „sérültjeit” kellett ellátniuk.

A versenyen 5-5 fős csapatok vettek részt 3 kategóriában (gyermek, ifjúsági és felnőtt). A versenyt gyermek kategóriában a budapesti Somvirág, ifjúsági kategóriában a fejér megyei Szív Bajnokai és felnőtt kategóriában a baranyai megyei Eti Cat csapatok nyerte meg. A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt és a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezte gondozásában megvalósuló nagyszabású rendezvény célja a résztvevők tudásának bővítése mellett, a lakosság és a szélesebb társadalom figyelmének felhívása az elsősegélynyújtó ismeretek fontosságára, többek között ezért zajlott a versenyt a főváros látványos helyszínein.

A népszerűsítés másik sarokeleme az őszi Hősképző kampány, amelynek keretében a Magyar Vöröskereszt munkatársai és önkéntesei ingyenes elsősegélynyújtás képzést szerveznek országszerte. Idén szeptembertől november végéig várják majd az érdeklődőket. A kampány minden hónapban más-más világnaphoz kapcsolódó aktuális üzenettel fut (Elsősegélynyújtás Világnapja, Újraélesztés Világnapja, a Magyar Véradók Napja). A Hősképző programra jelentkezők hasznos gyakorlati tudásra tehetnek szert, amivel a mindennapi életben előforduló rosszulléteket és kisebb baleseteket is el lehet látni. A program országszerte minden megyében megvalósul. A pontos helyszíneket és időpontokat a Magyar Vöröskereszt megyei szervezetei koordinálják.

A koronavírus-járvány előtti évben több mint 35 ezer főt ért el a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt az elsősegélynyújtó programjaival, de még a járvány ideje alatt is 15-20 ezer résztvevő fordult meg a különféle ismeretterjesztő alkalmakon és tréningeken. A hazai lakosságon kívül az ismeretek oktatását az ukrajnai menekültekre is kiterjeszti a szervezet, lehetőséget biztosítva számukra, hogy igénybe vehessék a képzést.

A laikus elsősegélynyújtás népszerűsítése végző önkéntes és hivatásos szakemberek módszertani fejlődését a kampányzáró konferencia szolgálja. Ez a fórum lehetőséget ad a sürgősségi egészségügyi ellátást, és az oktatást érintő aktuális kérdések megvitatása mellett arra is, hogy a Magyar Vöröskereszt Elsősegélynyújtás Munkabizottsága értékelje a terület éves munkáját.

Szó szerint életbevágó, hogy minél többen megtanuljuk az elősegélynyújtás alapjait, és ezeket a gyakorlatban is alkalmazni tudjuk. Nem csak azért, hogy a mindennapi életben előforduló kisebb baleseteket és rosszulléteket kezelni tudjuk, hanem azért is, hogy képesek legyünk legalább megpróbálni életben tartani az életveszélyes helyzetbe került társainkat, amíg ki nem érkezik a szakszerű segítség. A mentők hívása alapján erre évente többtízezer esetben lenne szükség.

Az Országos Elsősegélynyújtó Verseny részletes eredménylistája:

Gyermek kategória:

1. Somvirág (Budapest)

2. Tarnamérai Életmentők (Heves megye)

3. Hobbihajótörött (Somogy megye)

Ifjúsági kategória:

1. Szív Bajnokai (Fejér megye)

2. Lajoso-SOKK (Baranya megye)

3. Szívőrzők (Somogy megye)

Felnőtt kategória:

1. Eti Cat (Baranya megye)

2. 42 (Budapest)

3. NEM HÍVUNK PAPOT (Zala megye)

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: Magyar Vöröskereszt
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához