Ezeket látta már?

Visszatért Edelény egyik legnézettebb lakosa

gólya, edelény, kamera

A kamera felvételén szemügyre vehetjük, hogy hogyan látott munkához már kora reggel.

Végre megérkezett Edelénybe a gólya, aki pontosan tegnap délután néhány perccel negyed 6 előtt landolt a fészkében. Ma reggel pedig már korán munkához is látott, építgetve, szépítgetve a fészkét.

A fészek élőben figyelhető meg az alábbi kamerán, mely az Edelényi Kastélyszigeten található. Valószínűleg nem egyedül érkezett, hiszen további felvételeket kapott az időkép.hu, többek között Törtelről és Kisbérről is.

Edelény gólya Edelény gólya Forrás: Időkép

Hol telelnek a gólyák?

A magyarországi fehér gólyák elsősorban Csád és Szudán területén töltik a telet. Mindkét fő útvonal 12 ezer kilométernél hosszabb. A magyar gólyák többsége március közepe után érkezik haza afrikai telelőhelyéről, s a két költési ciklus között oda-vissza 20 - 30 000 kilométert repülnek. Elsőként általában a hímek jönnek, és azonnal hozzálátnak a fészek tatarozásához. A költés áprilisban kezdődik.

A következő két-három hétben érdemes figyelni a fészkeket, hiszen folyamatosan érkeznek majd a gólyák. Emblematikus madaraink időbeosztása igen „feszített”: alig több mint 4 hónapjuk van, hogy fészket találjanak vagy építsenek, párt találjanak, és felneveljék fiókáikat.

Hogy miért repülnek el tőlünk Afrikába a gólyák, az alapvetően egyértelmű

Nem azért vonulnak, mert fáznak, hanem mert nincs elegendő táplálék a téli időszakban. Egy magevő madárnak könnyebb a helyzete, ahogy a téli álmot nem alvó rágcsálókra vadászó ragadozóknak is, ők télen is találnak táplálékot. A főként rétekhez, vizes élőhelyekhez kötött, javarészt rovarokkal, kisebb kétéltűekkel, hüllőkkel táplálkozó gólyák a hideg tél beállta előtt kénytelenek délebbre húzódni.

Valószínűleg a globális felmelegedés miatt évente egyre több gólya marad hazánkban, az utóbbi években már két-három tucatra tehető azon madarak száma, amik az itt maradás, az áttelelés mellett döntenek. Ez számunkra azért érdekes, mert jól érzékelhetővé teszik az evolúció működését, azt, hogy a faj egyes egyedei miképp alkalmazkodnak a változó körülményekhez.

Hogy miért nem maradnak ott a gólyákegész évben?

A rövid választ a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület adta meg, igazából nem is idevalósiak, csak szaporodni járnak vissza.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Orvosmeteorológia: ezt fújja felénk a szél szerdán

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

időjárás

Forrás: Időkép
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához