Ezeket látta már?

Útra kelt a Gyermekmentő Szolgálat mozgó rendelője az OTP Bank Fogászati Roadshow keretében

gyermekmentő szolgálat, szűrőbusz, fogászat, gyerek

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes fogorvosai idén is több vidéki városban, a fővárosban és a határon túl terveznek ingyenes fogászati szűrést és szaktanácsadást gyermekek részére.

A turné első helyszíne idén a Városligeti Gyermeknap volt, második állomása pedig Tatabánya. A buszban dolgozó szakembereknek sajnos évek óta rossz tapasztalataik vannak a gyermekek fogainak állapotáról. A tavalyi szűréseken megjelent gyerekek több mint a felének volt szuvas foga. Ezért is tartja fontosnak az NGYSZ és a programot támogató OTP Bank, hogy minden évben egyre több gyerek vegyen részt fogászati szűrésen és szájhigiéniai oktatáson. Jövőre pedig már egy új, korszerűbb buszon tehetik mindezt.

Tavaly 11 állomása volt az OTP Bank Fogászati Roadshow-nak: Budapesten a Városligeti Gyereknap, továbbá Jászberény, Gyula, Balatonfenyves, Biharnagybajom, Bábolna, Telki, Hencida, Fót (Díjlovas és Lovasterápiás Versenyünk helyszíne), Szentpéterszeg és Makó. Ezeken a helyszíneken összesen 3300 gyerek fogazatát nézték át ingyenesen.

Idén először a 31. Városligeti Gyermeknapon állt munkába a busz, ahol csaknem 500 gyereket szűrtek végig önkéntes fogorvosaink. Az eredmények alapján a megjelentek 55 százalékát szükséges kezelni fogszuvasodás miatt. A gyerekek 60 százaléka 8 éven aluli volt, akadt közöttük olyan, akinek ez volt az első fogorvosi vizsgálata.

A turné második állomása június 8-án Tatabánya volt, a helyszínt a Tatabányai Önkormányzat biztosította. A Pólya György Általános Iskola tanulóinak fogait szűrték a szakemberek. Csaknem 200 kisdiák vett részt a programon az Agora előtti téren, a Szent Borbála tér 1. szám alatt.

Az OTP Bank Fogászati Roadshow nyári és őszi időpontjai és helyszínei

(A szervezők a programváltozás jogát fenntartják):

  • 2023. június 22-28. - Balatonfenyvesi tábor hátrányos helyzetű gyermekek számára
  • 2023. szeptember 1-3. - Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál, (1221 Budapest, Városház tér 13.)
  • 2023. szeptember 18-i hét - Gyulai Dürer Albert Általános Iskola (5700 Gyula, Szent István u. 29. )
  • 2023. szeptember 28. – október 1. - Díjlovas és Lovasterápiás Verseny (2151 Fót, Vörösmarty tér 2.)
  • 2023. október 5-6. 10:00-17:00 - Hello Szakma! – Út a jövőbe Debrecen, Nagyerdei Stadion
  • 2023. október 7-15. - Önkéntes orvoscsoport szűrővizsgálatai Erdélyben

28 éve védi a gyermekek fogait az NGYSZ

Az autóbuszból kialakított mozgó fogászati rendelőt az OTP Bank adományozta a Gyermekmentőnek még 1995-ben, amelynek fenntartásában azóta is szerepet vállal. A busz tavasztól őszig járja az országot, célja a rendszeres ellátásban nem részesülő gyermekek fogászati szűrése és vizsgálata. Mindezt játékos formában, hogy a kicsik megtapasztalhassák, nem kell félniük a vizsgálattól. A gyerekek minden helyszínen nagy örömmel fogadják a járművet, mindig nagy sikert arat, amikor begördül egy-egy intézmény udvarára.

Korszerűbb busszal még több helyre eljutnak a jövőben

A jelenlegi busz azonban idén betöltötte az 50. életévét, és ahhoz, hogy a Gyermekmentő fogorvosi szolgáltatása továbbra is el tudjon jutni oda, ahonnan a leginkább hiányzik, egy új, speciális busz beszerzésére van szükség. Az új jármű környezetbarát, korszerűbb, tágasabb és modern eszközökkel lesz felszerelve, így ott is tud majd segíteni, ahol eddig erre nem volt lehetőség. Az új busz a tervek szerint 170-180 millió forintba kerül, és jövő év elején állna munkába. Az OTP Bank most az új mobil rendelőhöz kéri az ügyfelei támogatását is, az adományozási programja keretében. A mindennapi pénzügyek intézése közben gyorsan és egyszerűen, akár pár száz forinttal is segítheti a jó ügyet. Részletek: https://www.otpbank.hu/adomanyozas/aktualis-projektek/nemzetkozi-gyermekmento

Edukáció a szájhigiéniáról és az internetbiztonságról

A Fogászati Roadshow-val párhuzamosan elindult az NGYSZ szájhigiéniáról és biztonságos netezésről szóló oktatása is, a Belügyminisztérium Egészségügyi Államtitkárságának támogatásával. Ennek keretében a leghátrányosabb helyzetben lévő gyermekek, fiatalok száj- és mentálhigiénés oktatást, illetve táplálkozási tanácsokat kapnak. A dentálhigiénés szakember megmutatja, hogyan néz ki az alapos fogtisztítás, milyen technikával, hány percig tartson a fogmosás. Sok gyerek számára mindez újdonságként hat, mert eddig senki nem mutatta meg nekik a helyes módszert.

Ezen kívül táplálkozási tanácsot is kapnak: megtanulják, mit érdemes enni a fogak védelme érdekében, és mi az az ételféle, amit feltétlenül kerülni kell. A program másik eleme során oktatóink a mentális egészség megőrzése érdekében megtanítják a gyerekeknek, szülőknek, tanároknak a digitális tér biztonságos használatát; felhívják a figyelmüket a helyes online magatartásra, valamint a világháló veszélyeire (adathalászat-adatbiztonság, digitális lábnyom, személyes adatok védelme, jelszavak fontossága és védelme, netikett és médiaműveltség, online bántalmazás). Szakembereink folyamatosan járják az országot.

Az előadások ingyenesen megrendelhetők honlapunkon az alábbi linken: https://www.gyermekmento.hu/Tartalmak/Felhivasok/Onkentesseg1

Látta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hogyan mossa meg helyesen a gyerek a fogát?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#gyermek

Forrás: gyermekmentők
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához