Ezeket látta már?

40 kilométert kell kell utazni a pomáziaknak, ha ügyeletre vinnék a gyereküket

háziorvos ügyelet megszűnik, pomáz, gyerekkórház

Megszüntetik a háziorvosi ügyeletet Pomázon. A kevés órabér lehet az egyik oka, hogy a háziorvosok nem vállalnak ügyeletet.

Február elsejétől a pomázi lakosoknak 40 kilométert kell utazniuk, ha délután 4 után szeretnék elvinni gyereküket ügyeletre. Pomázon ugyanis megszűnik a háziorvosi ügyeleti rendszer. A Magyar Orvosi Kamara Háziorvosi Csoportjának vezetője szerint az új ügyeleti rendszer nem vonzó a háziorvosok számára.

Az országos egészségügyi rendszer átalakítása február 1-jétől érinti Pomázt is, ahol megszűnik a háziorvosi ügyelet. A pomázi háziorvosi ügyelet 1987 óta működik, de most, az országos rendszerátalakítás miatt, február elsejével teljesen megszűnik. - írja a Pharmindex-online.

A pomázi orvosi ügyelethez 42 ezer ember tartozik, és a város mellett ellátja a térség több települését is

Pilisborosjenő, Üröm, Budakalász, Csobánka, Pilisszentkereszt, Dobogókő

Ők most Pilisvörösvárhoz vagy Szentendréhez kerülnek. Az ügyeletes gyerekorvosért pedig Pomáztól 40 kilométert kell majd utazni Vácra, vagy valamelyik budapesti gyerekkórházba.

Pomáz polgármestere két olyan orvosról tud, akik nem vállalják, hogy Szentendrén ügyeljenek februártól. Az egyikük áprilistól Németországban dolgozik, a másikuk pedig magánügyeletet nyit Pomázon. Leidinger István értetlenül áll a döntés előtt. Szerinte a településen évek óta jól működik az ügyelet, amit az éves beszámolók is alátámasztanak.

"Nagyon jó a lakossági megítélése az orvosi ügyeletnek, tehát jól működő orvosi ügyeletről van szó, nagyon sok embernek segített, nagyon sok embernek az életét mentette meg az orvosi ügyelet" - fogalmazott a polgármester.

A fővárosban várhatóan nyáron lép életbe az új ügyeleti rendszer. A Magyar Orvosi Kamara Háziorvosi Csoportjának vezetője szerint sokkal kevesebb háziorvos vállalta az új ügyeleti rendszert, mint amire az államtitkárság számított.

"A legtöbben úgy érzik, hogy nem felkészültek a sürgősségi betegellátásra, amit az is igazolt, hogy az Országos Mentőszolgálat irányító csoportja olyan sürgősségi esetekhez is küldött ki háziorvost, amely valójában mentőgépjárművet és mentőegységet igényelt volna" - fogalmazott dr. Keczéry Attila.

A háziorvosok számára az sem vonzó, hogy miközben akár 40-50 kilométert is kell utazniuk az ügyeletért, meglehetősen kevés pénzt kapnak. Az információk szerint a praxisok óránként - kiadásaikat leszámítva - bruttó 4000, azaz nettó 2660 forintot kapnak, sőt ezt is csak egy-két hónap késéssel.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Nagy a baj! Már a mentőegységeket is bármikor átvezényelhetik

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

mentők

Forrás: pharmindex
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához