Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: rosszullét, hőguta és kánikula - ez várhat ránk szerdán

nyár, hőguta, forróság, időjárás

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint többszörös terhelés érvényesül, hőség és fronthatás egy napon!

Hétfőn hidegfront, szerdán hidegfront, közben meg hőségriasztás, vörös kód - ilyenekkel terheli manapság a frontérzékenyek szervezetét az időjárás. Frontfilm a frontérzékenyeknek a Meteo Klinika TV-n mutatja meg a meteogyógyász®!

Szerdán késő délután, estefelé a nyugati tájakat egy hidegfront közelíti meg és éri is el, ami tovább halad majd kelet, délkelet felé. A front előtt még tovább folytatódik a nagy meleg, sőt, a kánikula még elviselhetetlenebbé válik.

A napok óta tartó hőség egyre inkább kimeríti a szervezetet. A nagyvárosokban a hajnali órákban sem frissül fel a levegő, a folyamatos terhelés rendkívül igénybe veszi szervezetünket. A Kisalföldön és északon ugyan néhány fokot visszaesik a hőmérséklet, az ország nagy részén viszont még tovább erősödik a meleg.

Észrevehető, hogy már az egészségeseknél is egyre több tünet jelentkezhet. Leginkább a szívbetegek, az idősek, és a vérnyomáspanaszokkal élők veszélyeztetettek, a forróság mellett helyenként a nagy hőingás is megterhelő. Általánosak az alvászavarok, a fejfájás, a fáradtság, tompaság. A koncentrálóképesség jelentősen csökken ebben a humánmeteorológiai helyzetben, türelmetlenebbek, ingerlékenyebbek lehetünk.

A déli órákban tartózkodjon hűvös helyen, a lakást is sötétítse be, mert nagyon gyorsan átmelegszik! Pihenjen sokat, kerülje a nehéz fizikai munkát, a sportokat! Lehetőség szerint minél korábban végezze el a bevásárlást, a ház körüli, kinti munkákat, a legmelegebb órákat inkább pihenéssel töltse.

Napközben nyugaton és az északi tájakon, illetve estétől máshol is a növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota.

A nap folyamán rendkívül fontos az izzadás során elvesztett folyadék pótlása: ásványvíz, gyümölcstea, limonádé a legjobb választás, a cukros üdítők, az alkohol ilyenkor kerülendők. Az ásványi sókat is pótolni kell, ez megoldható ásványvízzel, valamint az ételek mértékkel történő sózásával is.

Estétől északnyugaton már a görcsös panaszok erősödhetnek fel.

Szabadtéri tevékenységek:

Fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, viseljen világos színű, szellős ruházatot, valamint kalapot, napszemüveget! Kisgyermeket, csecsemőt tilos a napra vinni.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Rossz szokások, amelyek növelhetik a szívritmuszavar esélyét

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#Stressz

Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához