Ezeket látta már?

Így juthat gyógyszerhez az ünnepek alatt: ügyeletes gyógyszertárak 2022

gyógyszertár, patika, ügyeletes gyógyszertár, karácsony, ünnepek

Mutatjuk, hol érhető el az ügyeletes patikák listája, ha zárva lenne a hozzánk közeli vagy megszokott gyógyszertár az ünnepek alatt.

Idén egészen változó lehet a magyar gyógyszertárak nyitvatartása: egyes helyeken csak a december 26-i, hétfői nyitvatartás lesz randhagyó az egyébként megszokotthoz képest.

Ellenőrizze, kitart-e a már kiváltott szer az ünnepi időszak végéig

Akár otthon ünnepel valaki, akár utazik, ne feledkezzen meg a házi patika feltöltéséről, mert egy kellemetlen fejfájás vagy gyomorégés könnyen elronthatja az ünnepet.

A gyógyszertárak idén is zárva lesznek december 26-án, a többi napokon pedig patikától függően. Ha sürgősen szükség van gyógyszerre, akkor az ünnepnapokon is nyitva tartó, valamint az ügyeletes és készenlétet ellátó gyógyszertárakat érdemes felkeresni.

Ezek listája elérhető az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján:

Itt először az első sorban a megyét érdemes megadni, majd tovább szűkíthető az ügyeletes vagy készenléti gyógyszertár sorában a településre a keresés. Adott napra, vagy adott dátumra is kerehetünk, az OGYÉI kilistázza a nyitva lévő patikákat. Először az első sorban a megyét érdemes megadni, majd tovább szűkíthető az ügyeletes vagy készenléti gyógyszertár sorában a településre a keresés. Adott napra, vagy adott dátumra is kerehetünk, az OGYÉI kilistázza a nyitva lévő patikákat. Forrás: OGYÉI

Ha személyesen tájékozódna

  • A gyógyszertárak bejáratánál is jól látható helyen és jól olvasható módon jelezni kell a legközelebbi, folyamatosan nyitva tartó vagy ügyeleti, készenléti szolgálatot teljesítő közforgalmú gyógyszertár nevét, címét, telefonszámát, valamint az ügyeleti, illetve a készenléti szolgálat kezdő és befejező időpontját.
  • Emellett fel kell tüntetni a legközelebbi felnőtt és gyermekorvosi ügyelet címét, telefonszámát is.

Mikor tárcsázzuk a 112-t?

A 112-es segélyhívószám létrehozásakor az volt az elsődleges cél, hogy a bajbajutottaknak csak egyetlen segélyhívószámot kelljen megjegyezniük, függetlenül attól, mely készenléti szerv – rendőrség, mentőszolgálat, katasztrófavédelem – érintett a segítségadásban. Vészhelyzetben ugyanis könnyen leblokkol az áldozat vagy a szemtanú, és ilyenkor minél jobban érdemes megkönnyíteni a dolgát például azzal, hogy nem kell fejben végigvinnie egy gondolatsort és kikövetkeztetnie, pontosan milyen szervnek is kellene most telefonálnia. Szintén fontos mindez akkor, ha bonyolult esetben kell dönteni – ilyen például az, ha egy közlekedési balesetben egyszerre van szükség például a mentők és a tűzoltók segítségére. Ilyenkor a segélyhívó szám tárcsázása után képzett szakemberek szervezik meg, kik induljanak a helyszínre.

Elsőnek elkérik, hogy pontosan mi és hol történt, majd elkérik a telefonáló adatait is, a beszélgetéseket rögzítik.

  • Mentők: 104
  • Tűzoltóság: 105
  • Rendőrség: 107
  • Európai általános segélyhívó: 112

Ez utóbbi mobiltelefonról akár SIM-kártya nélkül is hívható! Minden segélyhívó telefonszám ingyenesen hívható.

Hívja a 112-t a mentők, tűzoltók vagy rendőrök beavatkozását igénylő helyzetekben akkor is, ha nem önmaga a helyzet elszenvedője, például ha:

  • súlyos közlekedési baleset tanúja,
  • lát egy lángokban álló épületet,
  • vagy észreveszi, hogy épp betörnek egy házba.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: OGYÉI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához