Ezeket látta már?

Azonosították a vírust, ami miatt annyian kórházba kerültek! Ez a korosztály a legérintettebb

influenza, influenzajárvány, vírus influenza szövődménye

Egyre többen fordulnak influenza-szerű és az akut légúti fertőzéses tünetekkel orvoshoz az emberek.

Emelkedtek a számok az 50. héten

A statisztikák szerint mintegy 40 200 ember fordult orvoshoz influenza-szerű tünetekkel, és 295 600-an akut légúti fertőzés tüneteivel. - nyilatkozta Molnár Zsuzsanna, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) osztályvezető főorvosa az állami csatornán.

Az NNGYK laboratóriumában végzett virológiai vizsgálatok alapján az orvosok által küldött minták mintegy 43 százaléka koronavírusra, 5,5 százaléka influenza ellen pozitív lett. Emellett más kórokozókat, például légúti óriáscellás vírust (RSV) és humán metapneumovírust is kimutattak.

Az 50. héten egy óvodai közösségi járványról is értesültek, ahol az influenza A vírusát azonosították kórokozóként. A súlyos akut légúti fertőzéssel kórházba került betegek száma is növekedett, és az esetek 70 százaléka a 60 év feletti korosztályból származott.

Molnár Zsuzsanna rámutatott, hogy az influenzavírusok azonosítása alapján jelenleg Magyarországon nincs influenza-járvány. Ugyanakkor az európai országokban is hasonló a helyzet, a koronavírus terjedése magasabb, mint a szezonális influenza és az RSV-vírus esetében.

A főorvos kiemelte, hogy az influenzás megbetegedések száma mind külföldön, mind Magyarországon nő, és az influenzajárvány aktivitása valószínűleg tovább fog fokozódni. Azonban jelenleg nem lehet pontosan megmondani, milyen lesz a szezon, mivel sok tényező befolyásolja, például az influenzavírus altípusa.

A koronavírussal kapcsolatban a szennyvízadatok stagnációt mutatnak, és a védőoltások javaslata is változott. Jelenleg elsősorban az idős, krónikus betegségben szenvedő személyeknek és az egészségügyi dolgozóknak javasolt a védőoltás. Az oltópontokon elérhető a Moderna legújabb Covid-19 elleni vakcinája és az influenza elleni védőoltás.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Újra eluralkodhat a járvány a virológus szerint! Ezek az emberek vannak veszélyben

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

koronavírus

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához