Ezeket látta már?

Újra járványokat okoz a régi betegség

járvány, kanyaró, kanyaró elleni védőoltás

Tavaly január és október között harmincszorosára emelkedett a kanyarós megbetegedések száma az előző évhez képest.

A Közép-Ázsiáig terjedő térség 54 államából 40-ben jelentettek több mint 30 ezer kanyarós esetet, ami jelentős növekedés a tavalyelőtti mindössze 941 regisztrált esethez képest. A leginkább érintett országok közé tartozik Kazahsztán és Oroszország, ahol a kanyarós megbetegedések száma meghaladta a 10 ezres szintet. Nyugat-Európában Nagy-Britanniában volt a legtöbb kanyarós megbetegedés, 183 regisztrált esettel. - hozta nyilvánosságra a WHO koppenhágai regionális irodája.

Hans Kluge, a WHO európai regionális igazgatója különösen aggasztónak nevezte, hogy tavaly 21 ezer ember szorult kanyaró miatt orvosi kezelésre, és öt ember halt meg a betegség következtében.

A koronavírus-járvány idején csökkent a kanyaró ellene védőoltások száma

Ez számos embert, különösen gyermekeket sebezhetővé tett a potenciálisan halálos betegség szempontjából. Az európai régióban csak 2020 és 2022 között mintegy 1,8 millió csecsemőnél maradt el a kanyaró elleni oltás.

Az Egészségügyi Világszervezet sürgeti az erőfeszítések fokozását a kanyaró terjedésének megakadályozása érdekében. Minden országnak fel kell készülnie a kanyarójárványok gyors felismerésére és az azokra való időben történő reagálásra, különben veszélybe kerülhetnek az európai kanyaró elleni eredmények.

A cseppfertőzés útján terjedő kanyaró influenzaszerű tünetekkel és bőrkiütéssel jár, és súlyosabb esetekben tüdő-, középfül- vagy agyhártyagyulladást okozhat. Jelenleg nincs rá közvetlen gyógymód, és bizonyos esetekben halálos kimenetelű lehet.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Tombol a kanyaró járvány Romániában

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

kanyaró járvány

Forrás: WHO
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához