Ezeket látta már?

Kiderült, milyen betegséggel küzdött a Hagridet alakító színész

hagrid, robbie coltrane, oszteoartritisz, fájdalom

72 éves korában pénteken elhunyt Robbie Coltrane, aki Hagridot alakította a Harry Potter-filmsorozatban, éveken keresztül folyamatos fájdalommal küzdött.

A BAFTA-díjas színész mind a nyolc Harry Potter-filmben szerepelt. Emellett szerepelt két James Bond-filmben és a kritikusok által is elismert "Cracker" című tévésorozatban.

A színész egész nap fájdalommal küzdött

Halála előtt Coltrane azt mondta, hogy mozgássérült és "állandó fájdalmai" vannak. A színész a Daily Star című brit bulvárlapnak még 2016-ban azt nyilatkozta, hogy oszteoartritiszben szenved. Ez az ízületi gyulladás egy olyan fajtája, amelyet az ízületekben lévő szövetek lebomlása jellemez. A színész emiatt idősebb korában sétapálcát és kerekesszéket használt.

"Állandó fájdalmaim vannak egész nap" - mondta annak idején Coltrane a Daily Starnak. "Volt egy feltáró műtétem, és felfedezték, hogy az egyik térdemben nem maradt porc. Teljesen szétesett." 2020-ban Coltrane a Daily Express brit lapnak úgy fogalmazott, hogy a nap 24 órájában fájdalommal küzd.

Mi okozhatja az oszteoartitiszt?

Bár a kutatók nem tudják, mi váltja ki az oszteoartritiszt, a Mayo Clinic szerint a kockázati tényezők közé tartozik:

A betegség enyhe tünetekkel kezdődhet, mint a kéz, a térd, a csípő, a nyak vagy a hát alsó részén jelentkező merevség. A betegség előrehaladtával az oszteoartritisz mozgáskorlátozottsághoz, duzzanathoz, és a csontok alakjának megváltozásához vezethet.

Egyes tanulmányok összefüggésbe hozták az oszteoartritiszt a korai halállal is, bár a kutatók még vizsgálják az összefüggést. Az artrózisban szenvedő emberek nehezen mozognak vagy járnak, ami súlygyarapodást okozhat, vagy növelheti a krónikus betegségek kockázatát, az Arthritis Foundation non-profit szervezet szerint.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: insider
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához