Ezeket látta már?

Könnyű széthordani a már Európában is terjedő „kínai” tüdőgyulladást

kínai tüdőgyulladás Mycoplasma fertőzés járvány

Szlávik János megszólalt ismegszólalt a kórokozó kapcsán.

Szlávik János pénteken reggel a Rádió 1-en Balázsék műsorában azt mondta, bár négy éve valóban nyugalomra szólított és arról beszélt, hogy a Kínában terjedő fertőzés nem okozhat problémát, ám utána évekig otthon ültünk a covid miatt, most ennek ellenére sem akar rémisztgetni.

Mint mondta a covid járvány idején Kína még nem igazán szolgáltatott adatokat az egészségügyi helyzetről, ám mára már szorosan együttműködik a WHO-val, a terjedő fertőzések tekintetében pedig a magyarországihoz hasonló, szigorú ellenőrzési rendszert vezettek be.

Az a fajta tüdőgyulladás, ami most terjed Kínában, annak köszönhető, hogy a csak nemrég feloldott covid-korlátozások után lekerült a maszk az emberekről, a gyerekek pedig így a közösségekben, ahogy máshol a világon is, könnyedén elkapják a most aktuálisan terjedő fertőzéseket. Ezt a tüdőgyulladást a Mycoplasma nevű baktérium okozza, mely legtöbb esetben lábon kihordható, enyhe lefolyású tüdőgyulladást eredményez.

Könnyű széthordani a világban utazások során

A fertőzés már Európában is megjelent, Dániában és Hollandiában számoltak be az esetszámok növekedéséről. A Mycoplasma jól reagál antibiotikumokra, ám Szlávik doktor arra is figyelmeztetett, hogy a baktériumoknál a túlzott antibiotikum-használat rezisztenciát alakít ki, vagyis egyre erősebb gyógyszerek szükségesek a megfékezésükhöz.

A rádiós beszélgetésből kiderült, hogy az orvos egyetért azzal is, hogy ma szemmel láthatóan több gyerek szenved asztmában, allergiában, felszívódási zavarokban, mint régen. Ennek egyik oka, hogy a szülők ma túlféltik a gyerekeiket és a fejlődő szervezet, benne a „tanuló” immunrendszerrel, nem találkozik idejében azon anyagokkal, amik ellen meg kellene tanulnia védekezni.

A Mycoplasma-fertőzés főbb tünetei

A Mycoplasma nemzetség többféle faja képes megbetegíteni az embert, az egyes fajok más és más szerveket támadnak meg.

Mycoplasma okozta tüdőgyulladás

A cseppfertőzéssel terjedő Mycoplasma okozhatja az atípusos tüdőgyulladások egyik enyhe fajtáját, melynél a tünetek lassan, fokozatosan alakulnak ki. A kórkép atípusosságát az adja, hogy nehéz felismerni, mert a betegség sokáig nem hasonlít tüdőgyulladásra. A betegség tünetei lehetnek az alábbiak:

  • láz, hidegrázás,
  • kimerültség,
  • köhögés (akár hónapokig),
  • torokfájás,
  • légzési nehézségek.

A Mycoplasma-fertőzés kiváltó okai

  • A Mycoplasma-fertőzéseket több baktériumfajta okozza. 
  • A Mycoplasma pneumoniae a tüdőgyulladásért felelős és cseppfertőzéssel terjed. 
  • A Mycoplasma genitalium a nemi szerveket fertőzi meg és nemi úton terjed. 
  • A Mycoplasma hominis a húgyúti fertőzések kiváltója, a kórokozó sokaknak a szervezetében él. Ez a baktérium szexuális úton is terjedhet, és szülés közben is átadhatja az anya az újszülöttnek.

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a fenti tünetegyüttes valamelyikét észleli, forduljon háziorvosához, vagy keressen fel nőgyógyász vagy urológus szakorvost! A területileg illetékes nőgyógyászati-, illetve urológiai rendelés beutaló nélkül felkereshető.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Nem múlik a köhögés? Ez lehet az ok!

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

köhögés

Forrás: Egészségkalauz összeállítás
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához