Ezeket látta már?

Az enyhe COVID-fertőzések álmatlanságot okozhatnak: állítja egy új tanulmány

koronavírus, covid-19, alvászavar, álmatlanság

Egy enyhe COVID-fertőzésben szenvedő betegek körében végzett tanulmány megállapította, hogy a legtöbben alvászavarokról, köztük álmatlanságról számoltak be.

Az alváskutatók azt találták, hogy még egy enyhe COVID-19 fertőzés is fokozhatja az álmatlanság tüneteit

Több mint 1000 embert kérdeztek meg, akiknél a vizsgálat előtti hat hónapban COVID-19-et diagnosztizáltak.

A résztvevők nem kerültek kórházba, és nem szenvedtek előtte álmatlanságban vagy pszichiátriai betegségben.

A vietnami kutatók megállapították, hogy a résztvevők több mint 75 százaléka álmatlanságról számolt be, és az eredményeket a Frontiers in Public Health című folyóiratban tették közzé.

  • A megkérdezettek csaknem negyede súlyos álmatlanságról számolt be, míg a résztvevők fele azt mondta, hogy gyakrabban ébred fel éjszaka.
  • Körülbelül egyharmaduk azt mondta, hogy nehezebb volt elaludni, vagy nem aludtak olyan jól, mint a fertőzés előtt.
  • A résztvevők közül a már meglévő krónikus betegségben szenvedőknél és azoknál, akiknél a depresszió vagy a szorongás tünetei voltak, magasabb volt az álmatlanság aránya, ami statisztikailag szignifikáns volt.

"Alváskutatóként sok kérdést és panaszt kaptam rokonoktól, barátoktól és kollégáktól a COVID-19-ből való felépülés utáni alvászavaraikkal kapcsolatban" - mondta Huong TX Hoang, a vietnami Phenikaa Egyetem munkatársa és a tanulmány vezető szerzője. .

Hoang elmondta, hogy vannak olyan apró lépések, amelyekkel javíthatja az alvást, beleértve a meleg zuhany lefekvés előtt, a telefon kikapcsolását legalább egy órával lefekvés előtt, a napi testmozgást és a koffein elkerülését a nap második felétől.

A kutatók rámutattak, hogy a tanulmánynak számos korlátja van, beleértve az online adatgyűjtést, amely torzításhoz vezethet.

Mivel ez egy megfigyeléses vizsgálat volt, a kutatók nem tudták meghatározni a szorongás és a depresszió közvetlen hatását az álmatlanságra.

Az eredmények megerősítették, hogy a COVID-19 fertőzésben szenvedőknél még akkor is magas volt az álmatlanság előfordulása, amikor nem volt szükségük kórházi kezelésre – mondták a szerzők, jelezve, hogy a COVID-19-betegek alvási egészségével foglalkozni kell a felépülés után.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a koronavírus elhúzódó tüneteivel rendelkező emberek közepesen súlyos vagy nagyon súlyos alvási problémákról számoltak be.

Más tanulmányok azt találták, hogy a COVID-19 világjárvány alatti aggodalmak, és nem csak maga a betegség, hozzájárultak az álmatlanság növekedéséhez.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Miért elég valakinek 5 óra alvás, amíg másnak 8 is kevés? Az orvos elmagyarázza

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Alvászavar

Forrás: euronews.com/
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához