Ezeket látta már?

Hirtelen szívhalál: ez jelezheti előre a férfiaknál

koszorúér-betegség hirtelen szívhalál

Egy, a szervezetben található vegyület mérése alkalmas lehet a hirtelen szívhalál előrejelzésére és megelőzésére.

Az Oului Egyetemen végzett kutatás megállapította, hogy a 4βHC magas szintje összefüggésbe hozható az összmortalitással, a szív eredetű halálozással és különösen a férfiak hirtelen szívhalálával. A 4βHC szintek jelentőségét korábban nem vizsgálták koszorúér-betegségben szenvedő betegeknél. Az eredményeket a Journal of the American Heart Association című folyóiratban tették közzé, amit a Pharmainex szemlézett.

A hirtelen szívhalál egyik leggyakoribb oka a koszorúér-betegség, és jelenleg nem ismert hatékony előrejelzési módszer. Az Oului Egyetem belgyógyászati kutatócsoportja azonban nemrégiben azt vizsgálta, hogy egy koleszterinszármazék, a plazma 4βHC (a májból választódik ki a véráramba, ahol koleszterinből keletkezi) szintje előrejelezheti-e a közelgő bajt. Közel 2000 beteget vontak be a kutatásba, az átlagos utánkövetési idő közel 9 év volt.

A kutatás során sikerült kimutatni, hogy a 4βHC magas szintje összefüggésbe hozható a hirtelen szívhalállal férfiaknál - nőknél nem találtak erre bizonyítékot. A legmagasabb 4βHC szinttel rendelkező férfiaknál négyszeres volt a hirtelen halál kockázata. A kutatás vezetője így nyilatkozott:

"Nagyon izgalmas eredmények küszöbén állunk. Ha a felfedezés megerősítést nyer, akkor a jövőben jobban meg tudjuk előzni a hirtelen szívhalált"

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Kezeletlen szívritmuszavar: feszültségérzet, szédülés is árulkodhat róla

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#szívroham

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához