Ezeket látta már?

KSH: nem hinné, hol él a legtöbb egészséges nyugdíjas hazánkban

boldog, nyugdíjas

Vélhetően nem a jó levegővel, hanem az egészségügyi ellátórendszerrel van összefüggésben a statisztikai eredmény.

A frissen megjelent 2022-es népszámlálási adatok a lakosság egészségével kapcsolatban kész képet adtak arról, hogy melyik megyében él a legtöbb magát egészségesnek valló nyugdíjas.

Szeptember 26-án ismertette a végleges népszámlálási adatokat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), melyből a magyarok jelenlegi egészségügyi állapotáról is sok mindent megtudhatunk.

Az egészségi állapotra vonatkozó, nem kötelező kérdéseket a válaszadók 75 százaléka töltötte ki. A válaszadók 72 százaléka nem számolt be egészségi problémáról. Tartós betegséget 1,7 millióan jeleztek, 639 ezren nyilatkozták, hogy az egészségi állapotuk súlyosan korlátozza őket, és 270 ezren éltek fogyatékossággal - közölték.

A KSH Népszámlálási adatbázis statisztikái szerint 9,14 millióan töltötték ki a kérdőívet tavaly ősszel az egészségükre vonatkozó kérdésekről. A válaszadók 29,67 százaléka nem válaszolt arra a kérdésre, hogy van-e tartós betegsége, 51,58 százalékuk saját bevallása szerint nem krónikus beteg, míg a válaszadók 18,74 százaléka szenved valamilyen tartós betegségtől. Ez 1 millió 713 ezer lakost jelent számszerűen, vagyis 10-ből nagyjából 2 magyar bevallottan krónikus beteg. Viszont még azok közül is többen szenvedhetnek tartós betegségtől, akik nem kívántak válaszolni. Ez igen nagy arányt sejtet.

Budapest az egészség fővárosa?

Él egy romantikus elképzelés arról sok magyar fejében, hogy vidéken - leginkább falun - mennyivel egészségesebb az élet a büdös, koszos, zajos, zsúfolt nagyvárossal szemben: ott tiszta és illatos a levegő, közel a természet, lehet kertészkedni, vagyis saját termesztésű zöldséget, gyümölcsöt enni, nincs annyi stressz, csend van vagy legfeljebb a madarak és tücskök csiripelnek, az emberek kedvesek egymáshoz.

Csakhogy a statisztikák egyáltalán nem azt mutatják, hogy a vidéken élők annyival egészségesebbek lennének. Ennek olyan prózai okai lehetnek, mint hogy a városokban eleve jobb a hozzáférés az egészségügyi és szociális ellátórendszerhez, általánosságban jobb az anyagi helyzet, életszínvonal, magasabb az iskolázottság, stb.

Ha megvizsgáljuk megyénként, hol vannak arányaiban a legkevesebben a tartós betegséggel élők, azt láthatjuk, hogy Győr-Moson-Sopron vármegyében az arányuk mindössze 16,24 százalék. Ha mélyebben megnézzük a településtípusokat is, akkor viszont az derül ki, hogy a Győr-Moson-Sopron vármegyei községekben 16,21, míg a városokban 16,26 százalékos a tartósan betegek aránya. Tehát tulajdonképpen nincsen különbség.

Budapesten élnek viszont arányaiban a második legkevesebben krónikus betegek, a lakosok 16,84 százalékát teszik ki. Pest sem sokkal maradt le, itt 17,04 százalék az arány - viszont itt a városokban 16,82 százalék, a községekben 17,56 százalékos az arány:

Tolna, Békés, Nógrád vármegyékben a legrosszabb a helyzet, ezeken a területeken 21 százalék feletti a tartós betegek aránya a lakosság körében. Tolnában a városokban 21,57, a községekben 22, 87 százalékos a tartós betegek aránya, Békésben 21,63 és 22,93 százalék - eszerint az adat szerint a békési községekben élők helyzete az országban a legrosszabb. Nógrádban fordított a helyzet: a falvakban 21,68 százalék, míg a városokban 21,97 százalék a betegek aránya.

Hol élnek a legegészségesebb nyugdíjasok?

Ha pedig csak a 65 éven felüliek arányát vizsgáljuk, látható, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében élő idősek közül minden második krónikus betegségtől szenved, míg Vas vármegyében, Budapesten, Győr-Moson-Sopronban az idősek között nincs 40 százalék a tartós betegek aránya.

Romlik a helyzet

Magyarország egészségügyi mutatókban az utóbbi időkben nem teljesít fényesen. Nem egy listát hazánk vezet Európában, de világszinten is az élen jár például szív- és érrendszeri megbetegedés vagy daganatos betegségek okozta halálozásban.

Ezzel feltehetően szorosan összefüggenek olyan életmód mutatók, mint az alkoholbetegek, dohányosok, túlsúlyosak magas száma. Az egészségügyi statisztikákon pedig érdemben nem sikerült javítani.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

vitamin



Forrás: KSH
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához