Ezeket látta már?

Egyre több a mentális beteg gyerek az iskolákban - így segít a KórházSuli

mentális beteg gyerek iskola KórházSuli

Avilágon minden hetedik serdülő küzd valamilyen mentális zavarral - a a tanároknak is nagy kihívást jelent.

A WHO adatai szerint a világon minden hetedik serdülő küzd valamilyen mentális zavarral. A mentális nehézség nemcsak a fiatalnak és családjának, de a tanároknak is nagy kihívást jelent: az osztályban előforduló mentális zavarok tüneteinek felismerését és a megfelelő eszközök megtalálását. Ebben segíti őket a KórházSuli országos roadshowja.

  • Zsuzsinak tegnap volt a szülinapja, de torta helyett egy almát kért. Habár kifejezetten vékony, kövérnek gondolja magát, ezért napi alig pár száz kalóriát eszik. A suliban gyakran elalszik az órákon, koncentrálni nem bír. Zsuzsi anorexiás.
  • Dorka nyáron is hosszúujjúban jár, a strandon sem vetkőzik le. Másfél éve vagdossa a karját, ha valamilyen feszültség éri. A tornatanárnak feltűnt, hogy mindig be van kötve a karja, jelezte is a szülőknek.
  • Gergő szinte folyton dühös, mindenen megsértődik, haragtartó és hamar válik tettlegessé. Az osztályban felborogatja a székeket, volt már, hogy megfenyegette a matektanárt. Sokat marad ki a suliból, ezért a tanulással is le van maradva.

Világszerte minden 7. serdülő küzd mentális zavarral. Mivel a gyerekek idejük jórészét iskolában töltik, gyakran elsőként a tanárok találkoznak a tünetekkel. Ők pedig egyedül vannak azzal, hogy eldöntsék: mik a beavatkozást kívánó tünetek, vagy egyáltalán mit tehetnek.

Nekik segít a KórházSuli szakemberekkel együtt tervezett workshopja, amit a Richter Anna Díj támogatásával most meg is tudnak valósítani. Az Új Szent János Kórház Gyermek és Ifjúságpszichiátriai rehabilitációs osztályának szakembereivel készült kiadványra alapuló workshopjuk házhoz viszi a tanároknak a segítséget és konkrét, kézzelfogható eszközöket ad az osztályteremben felmerülő problémák kezelésére.

A KórházSuli az iskolából kimaradó, krónikus betegséggel küzdő gyerekek otthoni oktatását segíti önkéntesek segítségével.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Oktatás és a gyógyítás együtt: új fejezetet nyit a pécsi gyógyszerész kar és Sanofi

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

együttműködés

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához