Ezeket látta már?

Viccnek is rossz: ilyen kamu hívásokkal tévesztették meg a mentésirányítókat

mentő, felesleges hívások, segélyhívó

A felelőtlen mentőhívás mások életébe kerülhet!

A múlt hét elején három olyan esethez is riasztották az Országos Mentőszolgálatot, ahol kiderült, hogy egyáltalán nem volt szükség ellátásra.

Mindhárom esetben megtévesztették a mentésirányítót, amelyeken olyan egészségügyi probléma miatt foglalták le a mentőegységet, amin a sürgősségi kompetenciákkal rendelkező életmentők tudnak legkevésbé segíteni. - írta a mentőszolgálat a Facebook-on.



Egy esetben például egy családi veszekedéshez hívták ki a mentőt, holott senki sem sérült meg. Egy másik esetben pedig egy 20 év körüli eszméletlen férfihez hívott segítséget a bejelentő. Csakhogy a férfi a közeledő sziréna hangjára felébredt, és még a bejelentőt is szó nélkül hátrahagyva elszaladt a helyszínről.

A mentősök megkönnyebbültek, amiért nem volt személyi sérülés, mégis csalódottan zárták a napot, hiszen más eseteknél talán segíthettek volna.

112-es segélyhívóra évente befutó 5 millió hívásból 4 millió nem valós segélyhívás. A készenléti szervek kapacitásainak felesleges lefoglalása pedig ahhoz vezethet, hogy amikor valóban szükség lenne segítségre, nem marad, aki azonnal kivonuljon a bajbajutottakhoz.

Ezért kérnek mindenki arra, hogy csak tényleges, mentőt igénylő esetekhez hívják a segélyhívó számot.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Forrás: Országos Mentőszolgálat
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához